FacebookTwitterLinkedIn

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) îi solicită ministrului antreprenoriatului şi turismului Daniel Cadariu să-și dea demisia de onoare pe motiv că a ratat toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism.

Oficialii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) subliniază că la începutul mandatului ministrul a constituit grupuri de lucru cu reprezentanţi din toate domeniile din subordine, a mers în turnee prin ţară, pentru ca în final să se stingă, cităm, „lăsând în loc mulţi secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele necesare să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, conflictul militar sau criza energetică”.

„I-am oferit un răgaz suplimentar pentru a vedea, într-un final, vreo urmă de concretizare a tuturor promisiunilor făcute, încă de la preluarea mandatului, reprezentanţilor industriei de turism şi HoReCa, ce-i drept, într-o manieră mult mai abilă şi convingătoare decât predecesorii săi. Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog şi abilităţile de comunicare ale d-lui ministru Cadariu, nu putem, totuşi, să nu avem nicio reacţie când, 9 luni mai târziu, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică”, susțin reprezentanții ANAT.

Mai mult, ANAT amintește faptul că în decembrie 2021 a transmis o scrisoare către Ministerul Finanţelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv (octombrie 2021), necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activităţii IMM-urilor din zona de turism şi HoReCa, acestea înregistrând şi în anul 2021 o scădere de aproximativ 57% faţă de anul 2019. Pentru comparaţie, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agenţiilor de turism în 2020 faţă de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020.

„ (…) ne-am fi aşteptat ca Ministerul să ne comunice de la bun început că nu sunt bani sau că nu se doreşte realizarea acestei scheme de ajutor, şi nu să aştepte sa expire cadrul legal, pentru ca mai apoi să ne spună, din nou, că începe munca pentru HoReCa 2 pe cadrul temporar Ucraina, care dispune de buget sensibil mai mic şi s-ar traduce într-un ajutor de aproape 1.000 euro/IMM. Ne abţinem de la alte comentarii cu privire la eficienţa unui astfel de program. Sperăm, totuşi, ca urmare a discuţiilor purtate săptămâna trecută, ca domnul prim-ministru Ciucă să găsească soluţii să ne sprijine, mai ales acum, când multe agenţii de turism au pierderi considerabile ca urmare a blocării activităţii Blue Air. Nu putem găsi nicio scuză pentru ratarea cadrului HoReCa 2. Deşi guvernul a adoptat în februarie Ordonanţa nr. 10 prin care era deschisă calea adoptării schemei HoReCa 2, schema în sine nu a fost scrisă şi aprobată niciodată, până la expirarea cadrului UE pentru COVID. Neştiinţă sau incapacitate, rezultatul e acelaşi: o uriaşă ratare a unei şanse unice care nu se mai repetă! Solicităm guvernului să găsească o soluţie de urgenţă care să compenseze această ratare impardonabilă”, adaugă reprezentanții ANAT.

Referitor la târgurile de turism, ANAT consideră că ministerul Cadariu nu a reuşit, încă, să găsească o cale de întelegere cu acelaşi Consiliu al Concurenţei astfel încât agenţiile de turism care promovează România să poată să participe gratuit în standul naţional al României de la expozițiile internaţionale sub siglă proprie, obligându-le să participe sub umbrela asociaţiilor din care fac parte.

„Vara 2022 a fost marcată de campaniile negative aduse litoralului românesc, ceea ce a dus la scăderi semnificative a vânzărilor pentru turismul intern şi, cu precadere pentru litoral. Deşi am solicitat sprijin şi ieşiri publice ale domnului ministru, domnia sa nu a considerat că este o problemă suficient de importantă încât să întreprindă vreo acţiune de sprijin”, se mai precizează în comunicatul ANAT.

Mai mult, în 2022, ministerul a alocat pentru promovarea României un buget de 1,5 milioane de euro, o sumă derizorie raportată la nevoile reale, de aproximativ 10 ori mai mari, mai consideră ANAT.

„Domnul ministru se laudă, totuşi, că în 2022 numărul de turişti străini a crescut faţă de 2021 (încă afectat de măsuri de restricţie în primul trimestru), ceea ce era absolut normal! Facem noi completarea că, în schimb, suntem la 50% din numărul turiştilor străini ajunşi în România în 2019. Concluzionând, îi mulțumim domnului ministru Cadariu pentru bunele intenții declarate și, analizând în mod obiectiv impactul activității domniei sale, cel puțin asupra agențiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!”, conchid oficialii ANAT.