FacebookTwitterLinkedIn

Amazon a dezvăluit o nouă funcție experimentală a asistentei Alexa, care permite imitarea vocilor rudelor decedate ale utilizatorilor. Compania a prezentat această funcție la conferința anuală MARS, într-un videoclip în care un copil îi cere asistentei AI să-i citească o poveste înainte de culcare, folosind vocea bunicii sale decedate.

„După cum ați văzut în această experiență, în locul vocii lui Alexa, am folosit fost vocea bunicii copilului”, a spus Rohit Prasad, șeful departamentului de cercetare al Amazon pentru Alexa AI. Prasad a prezentat clipul spunând că adăugarea „atributelor umane” la sistemele AI este din ce în ce mai importantă „în aceste vremuri de pandemie, când atât de mulți dintre noi am pierdut pe cineva drag”.

Amazon nu a dat informații privind lansarea acestei funcții pe piață, dar a declarat că sistemele sale pot învăța să imite vocea cuiva dintr-un singur minut de sunet înregistrat. Aceasta înseamnă că este la îndemâna consumatorului obișnuit să cloneze vocile celor dragi – sau ale altcuiva.

Aplicația este deja controversată, utilizatorii de pe rețelele de socializare au caracterizat-o ca fiind o „monstruozitate”, dar imitația vocii AI a devenit din ce în ce mai comună în ultimii ani, fiind cunoscută sub denumirea de „deepfake audio” și fiind deja utilizată în mod obișnuit în industrii precum podcasting, film, TV și jocuri video.