FacebookTwitterLinkedIn

Carlos Ghosn, directorul general al grupului auto Renault- Nissan-Mitsubishi Motors, a fost arestat la Tokyo, fiind acuzat de evaziune fiscală. În noiembrie 2018, procurorii niponi au precizat că Ghosn și-a subevaluat veniturile obținute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani. Anterior arestării sale, Ghosn deținea funcția de director general al alianţei Renault‑Nissan‑Mitsubishi Motors precum şi de preşedinte director general la Renault şi de preşedinte al consiliilor de administraţie de la Nissan şi Mitsubishi.

Fenomenul Fake News a captat atenția opiniei publice din întreaga lume după dezvăluirile despre Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online, implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit și care a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani. Mark Zuckerberg, directorul general al companiei Facebook, și-a asumat răspunderea, în Congresul SUA, pentru problemele care au afectat utilizatorii reţelei de socializare online și a admis că nu a luat suficiente măsuri pentru a evita utilizarea unor instrumente în scop negativ.

Pentru Simona Halep, anul 2018 a fost anul în care și-a îndeplinit cel mai mare vis al carierei sale, câștigând primul turneu de Grand Slam, după ce a învins-o pe americanca Sloane Stephens, cu 3-6, 6-4, 6-1. Victoria de la Roland Garros i-a adus româncei, în acelaşi timp, şi cel mai mare premiu financiar din cariera sa, de 2,2 milioane de euro. De asemenea, Halep a fost desemnată jucătoarea anului 2018 de către WTA, în cadrul unei ceremonii organizate la Singapore, înainte de Turneul Campioanelor, care a avut loc în luna octombrie 2018. Ea a terminat anul 2018 ca lider al clasamentului WTA, poziție pe care a ocupat-o și în 2017, când a devenit prima jucătoare de tenis din România care a ocupat numărul 1 în acest clasament.

Curtea Constituţională a decis în luna mai că există un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, după cererea de revocare a șefei DNA lansată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial, că şeful statului trebuie să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Ulterior, Iohannis a revocat-o Laura Codruța Kovesi din funcție.

Marea Britanie urmează să părăsească formal UE în luna martie a anului 2019, iar negocierile dintre Bruxelles și Londra au fost capul de afiș al ultimelor 12 luni. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Marii Britanii şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Cel puţin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat, ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Anul 2018 a adus fenomene meteo extreme în mai multe părți ale lumii, cum ar fi uragane și incendii de vegetație, pe fondul schimbărilor climatice. De pildă, Florence, supranumit uragan „monstru” și încadrat la categoria 4 din 5, a măturat, în toamnă, coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, lăsând în urma sa peste 53 de morți, iar rafalele de vânt aduse de acesta au ajuns la 220 de kilometri/oră. În același timp, taifunul Mangkhut a lovit Filipinele și sudul Chinei, provocând peste 130 de morți și sute de răniți. Pe de altă parte, California s-a confruntat cu cel mai mare incendiu de vegetația din istoria sa, în urma căruia peste 100 de persoane au murit și peste 10.000 de case au fost distruse. Nici Europa nu a scăpat de incidente, în luna iulie 2018 Grecia având parte de un incendiu de vegetație devastator, izbucnit în apropiere de Atena.

Donald Trump, președintele SUA, a făcut din 2018 anul premierelor pe arena internațională. În luna iunie, președintele american a avut o întrevedere istorică cu liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, deși anterior cele două părți s-au amenințat în repetate rânduri cu distrugerea, iar criza nord-coreeană atinsese paroxismul. Kim Jong-un și-a asumat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, iar Washingtonul a semnalat intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Tot în 2018, Donald Trump a luat decizii care au amplificat tensiunile din Orientul Mijlociu. Liderul de la Casa Albă a decis retragerea SUA din Acordul Nuclear semnat cu Iranul și mutarea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

În 2018, Rusia a găzduit cea de-a 21-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal. Franța a devenit cea mai bună echipă de fotbal din lume, după ce a învins Croația, cu scorul de 4-2. Turneul a avut 32 de echipe, inclusiv țara gazdă, fiind primul care a avut loc în Europa de Est. Următoarea ediție a Campionatului Mondial de Fotbal va avea loc în 2022 și va fi găzduită de Qatar, fiind pentru prima dată când aceasta va avea loc în Orientul Mijlociu. Acest turneu a fost ultimul în care au participat 32 de echipe naționale, inclusiv țara gazdă, următorul urmând să cuprindă 48 de echipe.