Cautare
, Contributor

|
|

Segmentul office din zona Pieței Presei Libere stagnează

Estimările optimiste din ultimii ani cu privire la noi livrări în hub-ul office Piața Presei Libere nu au devenit realitate.
piata_presei_32465597

Deși estimările din anii trecuți arătau că în zona Pieței Presei Libere urmau să fie livrați încă 141.500 de metri pătrați de spații de birouri, previziunile nu s-au adeverit, iar anul acesta nu vor fi înregistrate livrări în zonă, chiar dacă anul trecut a fost inaugurat un proiect important de infrastructură, pasajul Kiseleff.

Astfel, stocul din acest hub office va rămâne la puțin sub 130.000 de metri pătrați, adică 6% din totalul suprafeței de spații de birouri din Capitală. Aceste valori situează Piața Presei pe locul al optulea în clasamentul hub-urilor office din București, în funcție de stoc. Anul trecut, hub-ul Piața Presei Libere a generat 7% din totalul cererii, la egalitate, din această perspectivă, cu Central Business District și  cu Centru-Vest. Valoarea este sub media înregistrată de acest hub în perioada 2010-2015, când nivelul a fost de 9% din totalul cererii. În perioada menționată, „vecinii” de clasament ai hub-ului din nord-vestul Capitalei au fost tot CBD (15% din totalul cererii) și Centru-Vest (9%).

PIEȚELE CARE AU CREAT PIAȚA

Primul ansamblu modern de birouri din zonă a fost „clădirea cu cal”, așa cum a devenit cunoscut ansamblul office Bucharest Business Park, dezvoltat de Portland Trust după ce a vândut Opera Center, datorită sculpturii din fața clădirii de birouri. Complexul, finalizat în 2005, primul din zona Pieței Presei Libere, a fost vândut către austriecii de la CA Immo pentru suma de 62 de milioane de euro. Doi ani mai târziu, peisajul office al zonei era completat de S-Park, ansamblu office dezvoltat de compania Primavera Development,  controlată de familia Tănăsoiu și Valentin Bițoiu. Complexul a fost vândut către austriecii de la Immofinanz, pentru suma de 90 de milioane de euro, în condițiile unei investiții estimate la 60 de milioane de euro. Anul trecut, reprezentanții Immofinanz au anunțat că S-Park   are noi chiriași: B.Braun, unul dintre chiriașii pe termen lung ai Immofinanz a semnat un contract de închiriere pe cinci ani pentru 450 metri pătrați în S-Park, în timp ce Best Chef a anunțat deschiderea unui punct de lucru bazat pe conceptul său Cafeteria Restaurant în aceeași clădire. Best Chef a semnat un contract de închiriere pe cinci ani pentru un spațiu de retail de aproximativ 990 metri pătrați în S-Park. De asemenea, producătorul de pompe Grundfos Pompe România și-a prelungit contractul de închiriere pentru 630 metri pătrați în S-Park, pentru o perioadă de încă cinci ani. Grundfos este partener al Immofinanz încă din 2011. SkyConsult Ro, companie ce oferă servicii de consultanță IT, și-a prelungit, de asemenea, pentru încă trei ani contractul de închiriere pentru aproximativ 530 metri pătrați în S-Park.

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

Revenind la istoria office a hub-ului Piața Presei Libere, în 2009, GTC România, în parteneriat cu Bluehouse Capital, inaugura City Gate, ansamblu compus din două turnuri office. În 2012, era inaugurat Unicredit Tower, în care instituția financiară și-a mutat sediul central. „UniCredit Tower  este investiția firmei Bog´Art, pe terenul companiei noastre și acolo vor sta timp de 10 ani, cu chirie, cei de la UniCredit Țiriac Bank, care au şi finanţat construcţia”, explica, în 2012, Raul Doicescu, proprietarul firmei Bog ´Art. În 2014, în decembrie, clădirea a devenit proprietatea fondului de investiții Globalworth, condus de Ioannis Papalekas. Suma de vânzare a fost de aproximativ 43 de milioane de euro. Tranzacția  „consolidează poziția Globalworth drept cel mai important investitor pe piața office din București”, după cum spunea, la acel moment, Dimitris Raptis, CIO în cadrul Globalworth Real Estate.

Clădiri reprezentative

Bucharest Business Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață: 26.854 de metri pătrați

An finalizare: 2005

City Gate

Dezvoltator:
GTC/Bluehouse Capital

Proprietar actual: GTC/Bluehouse Capital

Suprafață: 45.000 de metri pătrați

An finalizare: 2009

S-Park

Dezvoltator:

Primavera Development

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă:

34.186 de metri pătrați

An finalizare: 2007

UniCredit Tower

Dezvoltator: Bog´Art

Proprietar actual:
Globalworth

Suprafață defășurată:

24.620 de metri pătrați

An finalizare: 2012

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii