FacebookTwitterLinkedIn

Pandemia COVID-19, care este departe de a se încheia în acest an, în ciuda campaniilor de vaccinare, va genera numeroase probleme românilor din Diaspora, care se văd puși în situația de a alege: să rămână departe de țară, în condiții de izolare ori restricții din cauza măsurilor luate în țările de adopție împotriva pandemiei, fapt care va pune sub semnul întrebării păstrarea locurilor de muncă, ori să se întoarcă în România, țară aflată sub semnul acelorași constrângeri medicale, dar care încă nu le poate oferi locuri de muncă bine plătite și condiții de viață și sănătate precum cele din Occident. Grea alegere!

Până la urmă, alegerea este individuală și nicio forță politică din România sau chemare patriotică nu-i va convinge cu forța să ia o decizie. Fiecare își va alege destinul: în România sau în afara României. Dacă criza economică din Uniunea Europeană se va accentua în acest an, conducând la reducerea investițiilor, a banilor și a locurilor de muncă, este foarte posibil să asistăm la întoarcerea masivă a românilor din „pribegie”. Va fi pregătită România să-i primească și să le ofere oportunități în carierele profesionale și condiții decente de viață (sănătate, educație)? Răspunsul este negativ. De altfel, respectând tradiția istorică, românii n-au fost pregătiți îndeajuns pentru niciun eveniment din ultima sută de ani. Asta n-ar fi o surpriză. Este greu de crezut, în scenariul în care românii se vor întoarce masiv în țară, în anul 2021, din cauza condițiilor economice nefavorabile de pe continent, că autoritățile de la București vor fi pregătite cu planuri și strategii. Lecția lockdown-ului din martie-aprilie 2020 nu a fost învățată de guvernanți. Potrivit estimărilor oficiale, după perioada de izolare s-au întors în țară circa 1,3 milioane de români, constrânși, în cea mai mare parte, de pierderea locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie și Germania. N-au avut ce să facă pe timpul verii, când românii se înghesuia pe plajele de pe Litoral. S-au întors la muncă în străinătate. Dacă statul român ar fi fost pregătit cu planuri pentru a-i încuraja să rămână și să-și găsească un rost promițător în viitor, atunci plecarea acestora ar fi fost frânată, pentru binele țării. Dar planurile și strategiile lipsesc din vederile guvernanților, indiferent de coloratură, fapt dovedit în ultimii 30 de ani. Astfel încât, la sfârșitul anului 2020, au fost numărați, conform statisticilor, circa 500.000 de români care s-au întors în țară. O cifră modică dacă este s-o raportăm la cele 5,6 milioane de români care au emigrat în ultimii 5-6 ani și constituie Diaspora. (Nu ne referim la românii care formează comunitățile istorice din Republica Moldova, Serbia și Ucraina.) Întrebarea este valabilă și pentru anul 2021: sunt pregătite autoritățile de la București cu planuri și strategii pentru cei 500.000 de români care au optat să se întoarcă în țară? Există niște scheme firave de ajutor pentru acești români, derulate prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, dar nu sunt îndeajuns de convingătoare și viabile pentru a-i determina să rămână.

Ceea ce lipsește liderilor politici ai României este viziunea. În fapt, ei nu au nicio viziune despre dezvoltarea țării pentru următorii ani, în care să fie angrenați și românii care sunt plecați la muncă în străinătate. Iar planurile și programele care se fac pe colțul mesei în fiecare campanie electorală, precum cea pentru alegerile parlamentare, sunt „documente” pe care nu le citesc și în care nu cred nici măcar politicienii care le promovează. Asta lipsește: viziunea. Apoi, planurile și strategiile. Din acest motiv, nedeclarat și neoficializat, românii au plecat masiv în lumea largă, pentru că țara natală nu le-a oferit o viziune sau o speranță pentru viitor. Lipsa acestei viziuni va continua și în anul 2021 din partea statului român.

Până la urmă, va trebui să ne obișnuim cu acest exod de forță de muncă. Trăim într-o lume în care libera circulație este o trăsătură fundamentală a civilizației, iar opțiune individuală trebuie respectată. Este total neproductivă plângerea de milă a viitorului unei țări ai căreia cetățeni aleg să plece să muncească în altă parte. Acțiunile concrete ale guvernului pentru a stopa acest fenomen firesc au fost inexistente. O parte a românilor se vor întoarce când în România vor avea loc schimbări profunde în societate, economie, justiție, dar toate acestea vor avea un singur obiectiv: câștigarea încrederii. Pentru că Diaspora nu mai are în prezent încredere în societatea românească. Redobândirea încrederii în instituții, în autorități, în sistemele de învățământ și sănătate reprezintă moneda prin care se va „tranzacționa” revenirea în țară.

Până atunci, vom continua să ne întrebăm în fiecare an: câțiva bani a trimis Diaspora în țară? Această chestiune legată de bani rămâne, din păcate, singurul interes al celor de pe plaiurile mioritice față de cei plecați la muncă pe alte meleaguri. În 2019, românii care lucrau în străinătate au trimis în țară 7,2 miliarde de dolari, cu 251 de milioane de dolari mai mult decât în anul precedent, conform datelor furnizate de Banca Mondială. A fost un record pentru Diaspora. Această sumă a reprezentat 3% din PIB-ul României, potrivit aceleiași surse. Astfel, Diaspora a fost cel mai mare „investitor”. În 2020, bugetul total trimis în țară este estimat la 5 miliarde de dolari, înregistrând o scădere accentuată. Pentru 2021 este preconizată o creștere a sumei totale, cu o singură cifră procentuală, dar această majorare va depinde de contextul economic al Uniunii Europene. O relansare economică în spațiul comunitar va încuraja exodul românilor și implicit sumele care vor trimise rudelor, o criză va însemna că principalul „investitor” să-și ajusteze negativ „bugetele” pentru România.

În absența unor politici coerente și consecvente ale autorităților în favoarea Diasporei, inițiativele private sunt în măsură să ofere speranțe pentru revenirea românilor în țară. Printre acestea se numără RePatriot, o platformă care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din România. În echipa RePatriot se regăsesc nume importante de antreprenori și manageri cu experiență: Felix Pătrășcanu (FAN Courier), Marius Bostan (VMB Partners), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Dragoș Roșca (Smartree și Patiline) și Roxana David (Creadiv). RePatriot este o comunitate foarte activă care organizează cu tenacitate activități prin care oferă românilor plecați legături cu societatea românească, mai cu seamă în domeniu antreprenorial. Printre ultimele inițiative ale acestei organizații se numără RePatriot Turism, o acțiune comună de sprijin și promovare a turismului de incoming românesc. Concret, inițiativa RePatriot Turism își propune să atragă 2 milioane de turiști în 2021 pentru România cu ajutorul Diasporei. Inițiatorii cheamă românii de pretutindeni ca împreună să pună umărul la relansarea turismului românesc post pandemie, prin acțiuni concrete de promovare a României și atragerea turiștilor străini în țară. „Toți cei care vor promova și vor aduce turiști străini în România vor fi răsplătiți printr-o recunoaștere specială, dar și prin instrumente specifice. Suntem convinși că prin această inițiativă putem aduce 2 milioane de turiști în România, în 2021: 1 milion de români și 1 milion de turiști străini”, a declarat Dragoș Anastasiu, liderul RePatriot Turism. De asemenea, inițiativa își propune să identifice lideri care să creeze minim 5 noi comunități RePatriot Turism în principalele țări în care sunt cei mai mulți români plecați. Astfel de comunități deja au început să se contureze în Israel, Germania, Statele Unite ale Americii. Alături de multe alte acțiuni, RePatriot va încuraja românii din afara granițelor să participe activ și să promoveze România, în special străinilor. Este un proiect ambițios, care beneficiază de sprijinul Ministerului Economiei, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Administrației Prezidențiale.

Anul 2021 ar putea să marcheze momentul de început al întoarcerii românilor în țară, fiind obligați de condițiile și restricțiile medicale din Uniunea Europeană.

Dragoș Anastasiu, liderul proiectului RePatriot Turism: „Toți cei care vor promova și vor aduce turiști străini în România vor fi răsplătiți printr-o recunoaștere specială, dar și prin instrumente specifice. Suntem convinși că prin această inițiativă putem aduce 2 milioane de turiști în România, în 2021.”