FacebookTwitterLinkedIn

Gruia Stoica, 50 de ani

Vasile Didilă, 48 de ani

1 miliard de lei

București

Transporturi ferate, industrie, farma

Una dintre cele mai interesante mișcări din ultimul an pentru Gruia Stoica a fost preluarea pachetului majoritar de acţiuni al fabricii de medicamente Polisano din Sibiu. Anterior, omul de afaceri deţinea, prin Grampet, 20% din acţiuni, motivaţia făcută anul trecut pentru investiţia de la Polisano fiind personală, nu doar legată de domeniul farma, după cum spunea Gruia Stoica, care primise propunerea de a investi în Polisano din partea lui Remus Borza, cel care coordonase grupul fondat de sibianul Ilie Vonica după sinuciderea acestuia în urmă cu mai mulţi ani. Anul acesta, în luna august, Grampet a ajuns la un pachet de 74% din acţiunile Polisano Pharmaceuricals, după ce a preluat cele 54% pe care le deţinea Andreea Vonica Tincu, fiica lui Ilie Vonica. Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals era o investiţie de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015.

„Investiţia vine după două achiziţii consecutive de participaţii minoritare, pe parcursul anului trecut, timp în care am înţeles mai bine nevoile şi potenţialul de dezvoltare al acestei fabrici. Am primit astfel confirmarea că decizia iniţială de a prelua unul dintre cele mai cunoscute branduri din industria farmacutică românească şi a-l duce la următorul nivel de dezvoltare a fost una corectă”, spunea la anunţul tranzacţiei Gruia Stoica. „Am alocat deja resurse importante pentru extinderea activităţii, pentru că ne propunem să aducem Polisano Pharmaceuticals pe primul loc în Europa Centrală și de Sud Est la producţia de medicamente necesare în tratarea cancerului. Pregătim lansarea primei linii de producţie de medicamente oncologice solide în prima jumătate a anului viitor, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro, pentru o capacitate de aproximativ 10 milioane de unităţi terapeutice anual. Totodată, până la finalul lui 2019, vor fi finalizate pregătirile pentru producţie pe liniile de oncologice lichide injectabile existente în fabrica din Sibiu”.

În jur de 30% din producţia Polisano Pharmaceuticals va merge pe piaţa internă, restul fiind dedicat exportului în cele 35 de pieţe cu care Polisano lucrează deja, dar și în alte ţări, pe măsură ce compania își va extinde parteneriatele.

Baza activităţilor lui Gruia Stoica și a fratelui său, Vasile Didilă, rămân însă operaţiunile din zona transportului feroviar de marfă. Grampet este astăzi cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est. Structura sa de 16 companii acoperă în mod strategic întregul lanţ de soluţii și produse de transport feroviar. Grup Feroviar Român (GFR) este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piaţă de aproximativ 30% și o poziţie strategică în Oil & Gas, materiale de construcţii sau agricultură. În plus, potrivit propriilor estimări, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internaţional. Operatorul are și acorduri cu operatorii feroviari de stat și privaţi din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croaţia, Polonia, Austria și Germania. În plus, prin intermediul fabricilor Reva Simeria, Electroputere VFU Paşcani, Reloc Craiova și Electroputere VFU Craiova, Grampet acoperă integral piaţa reparatorie de material rulant din România.

Cu aproape două decenii în urmă, când fraţii Gruia Stoica și Vasile Didilă își începeau cariera antreprenorială în domeniul transporturilor feroviare, nimeni nu își închipuia cât de departe vor ajunge. Erau aproape să preia operatorii naţionali din Croaţia sau Bulgaria după ce pe parcursul primului deceniu construiseră unul dintre cei mai mari transportatori feroviari privaţi de marfă din sudul şi estul Europei, cu operaţiuni în Germania, Austria, Ungaria, dar şi Kazahstan şi China. Grupul controlat de Gruia Stoica și Vasile Didilă cumpăra fabrică după fabrică, avea mai bine de 17.000 de vagoane, 500 de locomotive, câteva sute de kilometri de cale ferată, iar afacerile cumulate din România şi străinătate depăşeau pragul de un sfert de miliard de euro.

Anul 2014 a fost dramatic pentru Gruia Stoica, care a fost arestat preventiv chiar la începutul anului, fiind acuzat de cumpărare de influenţă în perspectiva unei licitaţii pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, instanţa a decis ca omul de afaceri să fie judecat în arest la domiciliu, iar procesul, mutat la Curtea de Apel Ploieşti, a avansat, iar Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În cele din urmă, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a decis condamnarea definitivă a omului de afaceri Gruia Stoica la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, urmând să presteze muncă în folosul comunităţii.

Chiar dacă nivelul profiturilor nu se mai ridică la nivelul din anii dinainte de apariţia problemelor legale ale lui Gruia Stoica, afacerile realizate de principalele companii din cadrul grupului Grampet s-au stabilizat în ultima perioadă, iar unele dintre companii au revenit pe creștere.

În plus, Grampet este la acest moment singura companie antreprenorială românească implicată în cadrul noului „Drum al Mătăsii”, ce urmeză proiectul anunţat în urmă cu mai mulţi ani de către autorităţile chineze, iniţiativa „One Belt, One Road”. Anunţat prima dată în urmă cu mai bine de cinci ani, proiectul urmărește să lege Africa, Asia şi Europa printr-o reţea eficientă de porturi, căi ferate, infrastructură rutieră și parcuri industriale. Anul trecut, președintele Chinei, Xi Jinping, unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, a dat un nou impuls proiectului „One Belt, One Road”, în cadrul unui summit la Beijing, în care a anunţat angajamentul masiv al Chinei pentru această iniţiativă – investiţii și finanţări de circa 2.000 de miliarde de dolari. §