FacebookTwitterLinkedIn

În așa-numitele zone albastre (blue zones), mulți oameni reușesc să depășească vârsta de 100 de ani. Sunt oameni care la 80 de ani sunt în stare să se urce pe acoperișuri să le repare, pot fi considerați încă tineri”, afirmă dr. Michaela Stein, CEO al Metabolic Balance. Oamenii au început să caute fântâna tinereții încă de când au coborât din copaci. „Tinerețe fără bătrânețe nu putem primi, doar longevitate și sănătate. 10% depinde de genele noastre, iar 90% de stilul de viață”, adaugă dr. Michaela Stein.

Deci, ce este o zonă albastră? Pe scurt, este un loc în care un număr mare de persoane trăiesc peste 100 de ani. Speranța de viață din aceste zone este extraordinar de mare, iar rata mortalității extrem de mică pentru persoanele de vârstă mijlocie. „Ca medic, această temă mă preocupă dintotdeauna. Zonele albastre au fost indentificate de exploratorul Dan Buettner în Italia (Sardinia), Grecia (Ikaria), Japonia (Okinawa), California (Loma Linda) și Costa Rica (Peninsula Nikoya). Demografii au evidențiat factorii care îi fac pe acești oameni să trăiască mult peste medie: o viață de familie activă, implicarea în colectivitate, o viață spirituală bogată, activitate fizică moderată și o alimentație echilibrată, punctează Dr. Stein.

Unul dintre factorii esențiali este hrana.  Alimentația populațiilor din zonele albastre este bazată pe plante cu un aport moderat de carne și pește iar consumul total de calorii este mai mic decât în societatea de tip occidental. Consumul de leguminoase este un numitor comun iar dintre băuturile alcoolice este preferat, în cantități moderate vinul.

În cele din urmă, consideră dr. Stein, secretele zonelor albastre nu sunt atât de secrete. Fiecare dintre noi are șansa să prioritizeze sănătatea și fericirea – e un proces de învățare și dezvoltare care este bine să înceapă cât mai timpuriu.