FacebookTwitterLinkedIn

Au votat 240 de parlamentari, toți exprimându-i opțiunea pentru Guvernul Orban. Nu a fost niciun vor împotrivă. Pentru a fi validat, Guvernul Orban avea nevoie de 233 de voturi.

Astfel, noua echipă gernamentală a primit sprijinul câtorva parlamnatri PSD și Pro România.

În această seară, Guvernul Orban va depune jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, iar mâine va avea loc prima ședință de guvern.

Declarațiile lui Ludovic Orban:

– Una din prioritățile noastre este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene.

– Execuția la 9 luni relevă un deficit de 2,6%. Luați în calcul faptul că s-au întârziat rambursările de TVA cu 3 luni. Nu știm exact care a situația.

– E fundamentală învestirea Guvernului pentru a se face o rectificare.

– Unul dintre cele mai importante obiective este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor publice. Acasta a fost distrusă prin plasarea pe bază de pile și carnet de partid. Niciun guvern care nu se bizuie pe instituții dominate pe competență, profesionalism, foarte greu poate să-și atingă obiectivele.

– Ne-am angajat să reparam acte normative, precum OUG 114. Nu ne atingem de facilitățile fiscale acordate sectorului de construcții.

– Suntem în situația în care trebuie luat în serios raportul MCV. Bulgaria e pe punctul de a scăpa de MCV, în timp ce raportul privind România s-a înrăutățit. Nu există altă cale decât de a pune în practică recomandările din MCV. Asta înseamnă reluare dezbaterilor pe codurile penale.

– Trebuie să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitor al cetățeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică, pentru a-i apăra pe potentații zilei.

– Este imperios necesar și vă cer sprijinul să abrogăm recursul compensator. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat. Trebuie refăcută capacitatea Poliției de a-si îndeplina misiunea. Trebuie terminat cu interimatelor. Trebuie terminată practica numirii prin delegație.

Postarea lui Dacian Cioloș pe Facebook:

Îi urez succes lui Ludovic Orban la conducerea noului guvern, pentru că doar dacă va guverna bine și cu succes până la alegerile parlamentare România va câștiga pe termen lung. Odată cu plecarea Guvernului Dăncilă, ar trebui să se termine coșmarul Dragnea-PSD care ne ține în gardă de mai bine de trei ani.

Guvernul Orban nu are însă o misiune ușoară. Dificultatea cu care s-a constituit fragila majoritate de azi arată că soluția pentru o perspectivă clară oferită țării rămân anticipatele. Am avut experiența conducerii unui executiv cu o susținere parlamentară fragilă și sunt câteva lucruri pe care le recomand noului executiv ca un set de reguli minime pentru a nu eșua:

• Să pregătească alegerile prezidențiale, locale și parlamentare în așa fel încât să nu existe nicio urmă de partizanat care să planeze asupra celor care le organizează

• Să desemneze de urgență o propunere de comisar european care să fie dincolo de orice semne de îndoială în privința integrității, competenței și angajamentului european

• Să fie un guvern transparent cu toate numirile în poziții centrale și locale, să verifice integritatea și competența înainte de orice loialitate de partid

• Să nu facă niciun compromis la guvernare cu partidele politice și parlamentarii care au susținut PSD în acești trei ani negri care ne-au îndepărtat de Europa și de democrațiile consolidate

• Să elaboreze un proiect de buget echilibrat, fără excese și fără tăieri de la investițiile așteptate de atâta vreme de cetățeni, în special cele în construirea spitalelor și a autostrăzilor, care trebuie să demareze fără întârziere

• Să fie un guvern deschis și transparent cu toate cheltuielile publice locale și centrale, să nu avantajeze nicio comunitate pe criterii politice

• Să nu ia decizii fără consultarea tuturor actorilor care pot fi afectați de măsurile propuse, chiar dacă aceste consultări vor fi dificile și vor consuma multă energie

• Să nu uite de măsurile asumate în acordul politic semnat cu Dan Barna, copreședinte al Alianței USR PLUS, cereri strigate în stradă în ultimii trei ani de societate, din care amintesc aici doar câteva: abrogarea legii recursului compensatoriu, două tururi de scrutin la alegerile locale, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice, finalizarea și operaționalizarea aplicației Inspectorului Pădurii și a SUMAL etc.

• Nu în ultimul rând, să facă toate demersurile pentru a declanșa alegeri anticipate cât mai curând posibil pentru a oferi României un guvern stabil cu o majoritate clară.