FacebookTwitterLinkedIn

Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Metodologia prin care au fost departajate orașele – am analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeași: am luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Vezi TOP 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Spre deosebire de anii trecuți, am luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate.Premisa de la care am plecat în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.

Totodată, pentru a radiografia și mai fidel economiile locale, am întocmit, pentru fiecare județ în parte, un top 10 al celor mai relevante companii. Metodologia este aceeași pe care am folosit-o în cazul topului Forbes 500 cele mai importante companii din România: am luat în considerare cifra de afaceri, profitul net, numărul de angajați și nivelul capitalurilor proprii.

Vezi TOP 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2014

Scopul acestui clasament rămâne același: identificarea discrepanțelor economice dintre principalele orașe din România, a avantajelor lor pentru posibilii investitori și, în cele din urmă, a potențialului pe care fiecare dintre ele îl oferă din perspectiva nivelului de trai.

TOP 40 CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI ÎN 2016

Locul 1: Timișoara

Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România.  

Află dacă ”mantra” vehiculată de presă cu privire la principalele domenii economice din orașul de pe Bega se aplică și în cazul celor mai puternice 10 companii din județul Timiș. 

Locul 2: Cluj-Napoca

Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Află mai multe despre domeniile economice principale din Cluj. 

Locul 3: București

Problemele nu au fost rezolvate nici anul trecut, ba dimpotrivă. Astfel, Capitala a mai pierdut un loc în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

Citește despre motivele care au dus la căderea de un loc a Bucureștiului în topul Forbes 40 Best Cities 2016.

Locul 4: Oradea

Oradea este exemplu perfect de oraș în care mediul de afaceri și comunitatea prosperă, datorită unei strategii pe termen lung a autorităților locale.

Citește mai multe despre Oradea, cetatea afacerilor.

Locul 5: Constanța

Arestarea primarului Radu Mazăre a fost cel mai important eveniment al anului trecut în Constanța.

Află dacă arestarea primarului a afectat cu adevărat mediul de business local.

Locul 6: Brașov

Dezvoltarea economică a Brașovului este ținută în continuare în șah de lipsa unui aeroport internaţional și a autostrăzilor.

Citește despre cum castorul și cartoful țin în loc orașul de la poalele Tâmpei.

Locul 7: Arad

Sectorul automotive reprezintă unul dintre motivele pentru care Aradul își păstrează poziția de anul trecut în clasamentul celor mai bune orașe pentru afaceri. 

Vezi care sunt cele mai relevante zece companii din județul Arad.

Locul 8: Ploiești

Orașul aurului negru revine între primele zece cele mai bune orașe pentru afaceri în România.

Citește mai multe despre evoluția economică a Ploieștiului din ultimii patru ani. 

Locul 9: Pitești

Mai există și altceva în Argeș în afara producătorului auto de la Mioveni?

Care sunt companiile din județul Argeș care se alătură Dacia în top 10 cele mai importante?

Locul 10: Iași

În ciuda problemelor cu legea ale primarului, Iașiul rămâne și în acest an printre  cele mai bune zece orașe pentru afaceri. 

Află care sunt domeniile economice și companiile care mențin Iaul în top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România. 

Locul 11: Sibiu

Locul 12: Tîrgu Mureș

Locul 13: Suceava

Locul 14: Bacău

Locul 15: Alba Iulia

Locul 16: Baia Mare

Locul 17: Craiova

Locul 18: Galați

Locul 19: Reșița

Locul 20: Deva

Locul 21: Târgu Jiu

Locul 22: Călărași

Locul 23: Târgoviște

Locul 24: Satu Mare

Locurile 25-40: