FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul de Hotărâre, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, până la mijlocul săptămânii viitoare, prevede anularea în Codul Fiscal a unei Hotărîri adoptată în 2010, prin care toate profesiile liberale și activitățile plătite prin drepturi de autor vor fi reconsiderate activități independente.

Printre cei cu profesii liberale se numără: medicii, farmaciștii, avocații, arhitecții sau jurnaliștii. În prezent, sunt înregistrate peste 400.000 de astfel persoane fizice independente, încadrate în acestă categorie, potrivit datelor de la ANAF, furnizate de Confederația Națională a Patronatului, și alte peste 290.000 de persoane fizice autorizate, înregistrate la Registrul Comerțului.

Confederația Națională a Patronatului Român atrage atenția că, în cazul în care, această inițiativă va fi legiferată profesioniștii vor fi obligați la încheierea de contracte individuale de muncă, cu contribuții împovărătoare, fapt care va avea următoarele consecințe: desființarea sau, cel puțin, restrângerea semnificativă a ariei de desfășurare a profesiilor liberale și drepturilor de autor, creșterea ratei șomajului, emigrarea acestor profesioniști în alte state europene, scăderea productivității în economia românească.

Mai mult, ei arată că, începând cu septembrie 2014, ANAF reconsideră contractele de prestări servicii încheiate de profesioniștii – profesii liberale în contracte de muncă. „ANAF finalizează aceste controale cu stabilirea, ca obligație solidară de plata a profesioniștilor și clienților acestora, a unor sume ce depășesc cu 10-20% veniturile totale brute încasate de profesioniști în perioada controlată. Aceste sume provin din aplicarea de către ANAF de impozite, penalități și dobânzi la sumele plătite de profesioniști, conform legii, pe toată perioada celor cinci ani controlați”, spun reprezentanții Patronatelor.

Această măsură a reconsiderării a fost generată de o metodologie internă a ANAF, apărută în august 2014, care induce în eroare inspectorii prin faptul că nu menționează, conform legii, excepția de la reconsiderare a profesiilor liberale și drepturile de autor.

Confederația Națională a Patronatelui Român mai arată că „acest comportament al ANAF încalcă deciziile instanțelor supreme din România, care au statuat irevocabil imposibilitatea necondiționată de recalificare a profesiilor liberale și drepturilor de autor”.