FacebookTwitterLinkedIn

Transferoviar Grup Cluj-Napoca este principala firmă din portofoliul lui Călin Mitică. Compania, înfiinţată în 2003, este specializată în operaţiuni de transport şi manevră feroviară de marfă şi de călători. Începând cu anul trecut, Transferoviar Grup efectuează curse de călători cu automotoare de tip VT624, primele de acest tip din România. Majoritatea curselor de călători au ca punct de plecare Cluj-Napoca. Cea mai mare distanţă parcursă de o garnitură este de 152 de kilometri (ruta Cluj-Napoca – Oradea), iar cea mai scurtă este de 37 de kilometri (Caransebeş – Băuţar). Compania transportă aproximativ 120.000 de tone de marfă pe lună şi manevrează în jur de 2.500 de vagoane de marfă lunar. Prin această firmă, Călin Mitică este acţionar cu 32,96% din titluri la compania producătoare de material rulant feroviar – Remarul 16 Februarie, listată la Bursa de Valori Bucureşti. În acţionariatul societăţii se regăseşte şi soţia afaceristului, Monica Băiculescu, cu 32,14%.

Anul trecut, Remarul 16 Februarie a cumpărat de la CFR 2.000 de vagoane ca fier vechi, la un preţ de 140 de euro per tonă, după care a anunţat un export de fier vechi, încheiat la un preţ dublu faţă de cel cu care a achiziţionat vagoanele de la CFR Marfă. El mai este acţionar direct şi indirect la Transferoviar Călători, Edelweiss Holding, Armonia Edelweiss şi Societatea Comercială de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători CFR – SIRV Braşov.

Potrivit presei locale, Călin Mitică a fost protagonistul unor afaceri controversate şi profitabile, în ultimii ani. El este unul dintre beneficiarii unui contract din 2008 de aproape jumătate de milion de euro pentru dotarea cu vagoane noi şi modernizarea celor existente ale CFR Călători. CFR SIR V, firma deţinută de Călin Mitică, a avut o cifră medie de afaceri de aproximativ 3,2 milioane de lei cu doi ani înainte de semnarea contractului din 2008, adică de 100 de ori mai mică decât valoarea comenzii primite de la CFR. Remarul 16 Februarie, cealaltă firmă a omului de afaceri, a obţinut 189 de milioane de lei din contractul de 1,8 miliarde de lei pentru vânzarea către CFR Călători a 40 de rame electrice tip Z-EMU. Mitică este unul dintre greii din industria materialului rulant din Cluj.

Vezi care era averea lui Călin Mitică în 2010