FacebookTwitterLinkedIn

Fraţii Octavian şi Călin Buzoianu au listat pe bursă în vara acestui an producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu, companie care a raportat anul trecut afaceri de 11,3 milioane de euro şi un profit de până într-un milion de euro. Pentru 2011, firma estimează afaceri de circa 10 milioane de lei (circa 4,3 milioane de euro) şi un profit brut de peste un milion de euro. Ultima tranzacţie cu Retrasib pe piaţa RASDAQ s-a derulat la 0,51 lei per unitate, compania fiind astfel evaluată la 6,1 milioane de euro.

Pentru anul în curs, fraţii Buzoianu sunt interesaţi de încheierea de parteneriate şi atragerea de contracte de pe plan extern. Firma are o cotă de piaţă de 70% pe segmentul de transformatoare de mare putere din România. „Avem birouri pentru zona ex-sovietică, zona arabă şi ne interesăm şi de zona balcanică. Încercăm să forţăm toate pieţele din jurul României“, a declarat Octavian Buzoianu odată cu promovarea acţiunilor Retrasib de pe piaţa RASDAQ pe piaţa reglementată a Bursei.

Fraţii Buzoianu au intrat în acţionariatul Retrasib în anul 2007, când au preluat un pachet de acţiuni de 15%, acum ei deţinând 80% din firmă. De atunci, cei doi au crescut cifra de afaceri a firmei de circa cinci ori. Compania a realizat investiţii în această perioadă de peste 2,5 milioane de euro. Cei doi fraţi provin din mediul corporatist, ei lucrând la Ursus Breweries (grupul sud-african SABMiller). Din 2002, Octavian a preluat pachetul majoritar la fabrica de dulciuri Feleacu din Cluj, pe care a restructurat-o. Între timp, a vândut pentru 500.000 de euro mărcile şi liniile de producţie ale fabricii către grupul vâlcean Boromir. Fraţii Buzoianu mai au în Cluj un hotel de cinci stele, Opera Plaza, construit pe terenul fostei fabricii, o fermă de bovine, în comuna Jucu, precum şi un proiect rezidenţial în derulare, Resident Park.

Vezi care era averea fraţilor Buzoianu în 2010