FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta va fi pentru a șasea oară când vom publica o astfel de listă, apărută – e drept – ca un răspuns imediat la ediția americană a revistei Forbes, care propunea tineri sub 30 de ani pe care îi descria prin caracterizări spectaculoase, precum „game-changer” sau „disruptor”.

Spre deosebire de alte proiecte, unde accentul cădea pe business, am decis să extindem aria de interes la cercetare, tehnologie, ONG sau industrii creative. De asemenea, nu ne-am limitat doar la cei din România, ci am încercat să îi găsim și pe studenții români merituoși din străinătate.

Șase ani mai târziu, constatăm că unii dintre cei meționați pe listele Forbes România au figurat și în listele europene sau internaționale, realizate de Forbes SUA. Ba mai mult, există cazuri, precum Cornel Amariei – care lucrează acum pentru Continental Automotive Systems, fiind responsabil pentru inovație – în care românii au devenit parte a juriilor care aleg noii membri ai generațiilor internaționale ale „30 sub 30”. La fel ca în ceilalți ani, am început deja să solicităm „nominalizări” pentru lista din acest an tuturor partenerilor și prietenilor noștri și, bineînețeles, absolvenților „30 sub 30” de până acum. Am primit deja răspunsuri, însă lista rămâne deschisă. Problema cea mai mare va fi, la fel ca de fiecare dată până acum, alegerea a numai 30 din multele zeci de nume și povești pe care le primim.

Ca un preveiw pentru ediția din acest an, vă prezentăm povestea unui tânăr student român, de 21 de ani, aflat la studii în Olanda, la Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus University, una dintre cele mai importante școli de afaceri din Europa. Dar nu acesta este motivul pentru includerea lui Teodor Cătăniciu pe lista Forbes 30 sub 30 de anul acesta.

Originar din București, Cătăniciu a construit, alături de alți câțiva tineri, Re/Start Network, un proiect prin intermediul căruia pregătește în domeniul IT, pe parcursul unor stadii intensive de trei luni, refugiaţi şi îi pune în legatură cu firmele care au nevoie de forţă de muncă.  Au avut între 18 și 33 de ani, cu o medie de 25 de ani. Au fost până acum două programe cu 40 de participanți în total, din care 25 au și absolvit cursurile, care nu sunt deloc ușoare. Dintre cei din prima serie, șapte au mers mai departe și au primit burse pentru continuarea studiilor, iar alți șapte au primit oferte de internshipuri plătite în cadrul unor companii. „În general toți cei care termină și își doresc să continue cariera în IT au primit cel puțin o ofertă”, descrie, pe scurt, Teodor Cătăniciu rezultatele programelor desfășurate anul trecut de Re/Start Network. Cum era de așteptat, numărul de companii interesate să se implice în cadrul acestui proiect a explodat, dincolo de beneficiile de imagine companiile reușind să atragă angajați fideli și implicați. Interesul mai mare al companiilor precumFacebook, IBM, KPN sau alți lideri din domeniul IT le va permite tinerilor dublarea numărului de programe de pregătire pentru refugiați din acest an, la patru, cu atât mai mult cu cât, la finele anului trecut, au încheiat cu succes și o campanie de fundraising pe unul dintre cele mai importante site-uri de crowdsourcing, Indiegogo. Tânărul afirmă că, până acum, a strâns în jur de 50.000 de euro, prin donații efective sau prin donații în natură, precum campusul în care își desfășoară activitatea, care e sponsorizat complet de lanțul american Cambridge Innovation Center.

„Am avut ca invitat unul dintre cei mai buni ingineri din lume în domeniul lui de activitate, angajat al Facebook, dar și unii dintre cei mai buni profesori din computer science, Alexandru Iosup, un academician remarcabil, născut în București, care la numai 36 de ani a devenit Full Professor of Computer Science în Olanda și a fost profesorul anului la TU Delft, cea mai bună facultate tehnică din Olanda și top 10 în lume, și apoi a fost numit cel mai bun profesor din Olanda în 2015. Credem că cea mai bună educație trebuie să fie disponibilă pentru toată lumea.”

Pasiunea pentru tehnologie a tânărului vine din perioada liceului (a absolvit Colegiul Economic Virgil Madgearu din București), când a avut ocazia să intre și în contact cu antreprenoriatul, prin intermediul unor simulări de business. Astfel, a ajuns în Statele Unite, unde a avut ocazia să participe la un „coding bootcamp” complet de programare și să câștige și două hackathoane. „Mi-am dorit ca mulți alți studenți să poată înțelege și folosi tehnologia în scopuri bune”, afirmă cel care înființa, în 2015, alături de alți colegi de la RSM, Turing Society, o organizație în cadrul căreia predă programare și prin intermediul căreia a organizat evenimente pentru mai mult de 1.000 de studenți până acum.

Turing Society este momentan prezentă în Olanda și Lituania, dar anul acesta alte două țări vor intra pe harta organizației. Ambția lui Teodor Cătăniciu este ca România să fie una dintre cele două noi piețe.

„Pentru prima dată în istorie, este posibil pentru un student sau un om obișnuit să construiască ceva cu potențialul să ajute milioane de oameni. Banii nu sunt un obiectiv. Succesul e definit prin numărul de probleme pe care le rezolvi și prin numărul de persoane care sunt influențate în mod pozitiv de ceea ce faci tu.” Făcută pe Skype, din biroul micului său ONG, găzduit de către unul dintre hub-urile de inovație din Rotterdam, declarația tânărului român pare mult mai profundă. Nu degeaba cea mai importantă publicație financiară olandeză, Financieele Dagblad, tocmai l-a nominalizat pe lista celor mai buni 50 de antreprenori sub 35 de ani din Olanda, Teodor Cătăniciu fiind și singurul de pe listă care nu era olandez.