FacebookTwitterLinkedIn

Adina Duțu, Managing Partner la SmartPoint

Forbes: Care este cartea pe care o recomandați oricărui tânăr antreprenor? De ce? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Adina Duțu: Aș recomanda mai degrabă un anumit gen de cărți și mă refer la biografii ale unor antreprenori de succes. Cred că este important să cunoști, chiar și prin intermediul cărților, situațiile de business și de viață experimentate de antreprenori cu abordări diferite de a face afaceri. Îmi place să citesc despre oameni reali, care fac lucruri.

Forbes: Care este cea mai recentă carte citită?

Adina Duțu: „Dulcele Bar” („The tender bar”) de J.R. Moehringer, Editura Publica.

Forbes: Care este sportul dumneavoastră preferat? Cum l-ați descoperit?

Adina Duțu: Dintre cele pe care le practic, city biking, dacă se poate spune așa. (Zâmbește.) Am petrecut un city break la Valencia, acum câțiva ani, la un început de noiembrie, cu o vreme superbă și temperaturi de vară. Am închiriat atunci biciclete pentru o zi și am văzut din oraș în acea zi mai mult decât în celelalte trei la un loc, și mai interesant, zone ale orașului pe care nu le-ai alege pentru un traseu la picior.

Am repetat experiența în următoarele city break-uri și am crescut numărul de zile de bicicletă iar acum la criteriile de alegere a destinațiilor am adăugat și „bike friendly”. Mă bucur că în București se fac pași, chiar dacă timizi, în această direcție și sper să fie din ce în ce mai îndrăzneți în perioada următoare.

Forbes: Cum evitați stresul la muncă?

Adina Duțu: Îmi place foarte mult ceea ce fac și m-am educat să-mi caut echilibrul în obiectivele de termen lung ca să nu mă las influențată semnificativ de potictinirile inopinate, mai mari sau mai mici, de pe traseu.

Forbes: Cum reușiți să vă deconectați după perioadele încărcate?

Adina Duțu: Copiii sunt o sursă extraordinară de energie pozitivă și, cel puțin în cazul meu, au și efect garantat de comutat din modul „work” în modul „family” iar acest exercițiu zilnic se traduce în echilibru.

După perioade mai lungi de acumulare, o pauză de câteva zile în care să călătoresc sau să mă retrag și să citesc îmi reîncarcă bateriile.

Forbes: Prin ce măsuri concrete încurajează firma dumneavoastră un echilibrul work-life al angajaților?

Adina Duțu: Tema echilibrului între timpul pe care îl dedicăm muncii și timpul pe care îl dedicăm celorlalte aspecte importante din viața noastră a apărut mai timid acum un sfert de secol și a crescut în intensitate în ultimii 10-15 ani pe fondul schimbărilor constante și accelerate date de revoluția tehnologică și este în prezent pe agenda majorității companiilor, inclusiv pe agenda noastră.

Măsurăm gradul de încărcare pe fiecare fișă de post în parte deja de ani buni și avem o schemă de compensare a orelor extra care apar natural prin specificul activității agenției cu orele libere.

Avem un grad de flexibilitate ridicat în raport cu nevoile colegilor pentru că, de asemenea, beneficiem de un grad ridicat de flexibilitate din partea lor, dat de specificul activității și am adoptat de mult timp o atitudine care încurajează consumarea integrală a concediului în an și nu acumularea de zile de concediu restante.

Cel mai important este că ne alegem colegi talentați, pasionați de ceea ce presupune munca lor în agenție pentru că o parte importantă a acestui echilibru este dată de modul în care oamenii se raportează la ceea ce fac.

(29 iulie 2015, București)