FacebookTwitterLinkedIn

Haferland sau „Țara Ovăzului” este inima Transilvaniei. La propriu și la figurat. E regiunea săsească dintre Rupea si Sighisoara, denumită așa pentru că localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, datorită climatului mai aspru. O zonă pitorească, împânzită de biserici fortificate, cetăţi, dealuri şi munţi, oraşe medievale şi sate încărcate pline de povești.

La sași acasă parcă întorci o filă din cartea de istorie. În spatele caselor mari și îngrijite, cu flori la verandă și porți uriașe de lemn, se adăpostesc oameni frumoși cu povești de viață impresionante. Doar să ai timp și bunăvoință și să te oprești să-i întrebi de vorbă. Vei afla istoria locului de la săteni care îşi iubesc mult originile, deşi mulţi din ei revin în ţară doar în perioada verii, obiceiurile şi tradiţiile lor, poveștile meșteșugurilor păstrate din strămoşi şi duse mai departe prin tineri ucenici.

În timpul vizitei prin satele săsești transilvănene nu ai cum să te plictisești. Te așteaptă ateliere de ceramică, de ţesut sau de împletit papuci din pâslă. Dacă ești pasionat de gătit, doamnele din Viscri îți pot dezvălui secretele bucătăriei săsești. Fie vorba între noi, specialităţile culinare ale zonei sunt extraordinare. Ciorbă de borboane – o ciorbă săsească de agrişe, rulada de faşirt în tavă de chec (faşirt, în nemţeşte şi ungureşte, înseamnă chiftea) şi murăturile picante, prăjituri cu rubarbăr sau lichiu (desert tradiţional săsesc) sunt doar câteva dintre specialităţile culinare specifice zonei Haferland care încântă papilele gustative oricărui pofticios.

Zilele însorite de vară pot fi ocupate cu plimberi cu căruţa peste dealuri, până la Pârâul Dracului, cu un traseu cu bicicleta între Biserică fortificată din Crit şi cea din Mesendorf (vreo 6 km de pedalat) sau cu un picnic în natură sau un traseu montan uşor până la Cetatea din Saschiz.

Festivalul ”Săptămâna Haferland”, perioada cu cei mai mulți vizitatori

În 2010, Michael Schmidt, originar din satul Criţ, a înființat fundaţia care îi poartă numele în prezent, prin care intenţiona să ajute la promovarea satelor săsești. Tot atunci, a apărut și ideea unui festival cultural al regiunii – Săptămâna Haferland – proiect care s-a și concretizat și care a ajuns deja la a saptea ediţie. Scopul Săptămânii Haferland, care anul acesta se va desfășura în perioada 1 – 5 August, este de a atrage atenţia asupra frumuseţii şi diversităţii regiunii, precum şi de a aduce în ochii publicului vechile valori culturale, obiceiurile şi meşteşugurile sașilor. Organizatorii evenimentului și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.

Dacă ajungi să vizitezi Haferland te poți caza la Casa Kraus din Crit, la una din minunatele pensiuni din Viscri sau Saschiz, la Casa de Oaspeţi Tabaluga din Roades sau chiar şi în Sighişoara. Peste tot vei fi întâmpinat de oameni iubitori de copii, cu voie bun și bucate alese.