FacebookTwitterLinkedIn

La Școala BateȘaua copiii află „secretele“ călăriei și dezvoltă, cu pași mici, dar siguri, cultura ecvestră. Este un mod inedit de a-și petrece timpul în aer liber și, totodată, de a-și dezvolta aptitudini și abilități care-i vor ajuta mai târziu, în orice situație. Geo este instructor și președintele Asociației BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA și lucrează cu copiii de mulți ani, tocmai pentru că acest tip de activitate aduce numai beneficii și satisfacții.

George Culda (Geo BateȘaua), instructor și Președinte al Asociației BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA

www.batesaua.ro

„În cadrul întâlnirilor noastre cu copiii și al lecțiilor de echitație care se desfășoară în cadrul școlii noastre punem accent foarte serios și pe partea de dezvoltare personală, atât a tinerilor, cât și a adulților. Călăria este un sport care dezvoltă aptitudini fizice și intelectuale. Avem un lung șir de beneficii pe care-l aduce acest sport cursanților noștri mici și mari și este bine să le știm și să le promovăm. Lecțiile de călărie ajută la construirea unei atitudini pozitive, la dobândirea încrederii în forțele proprii, la înfrângerea timidității și stăpânirea emoțiilor prin creșterea stimei de sine, la îmbunătățirea expresivității corporale și vocale și a coordonării mișcărilor corpului cu mesajul transmis. Totodată, călăria dezvoltă abilități de a transmite un mesaj clar, coerent și cu impact, ajută la exersarea memoriei, a atenției și a empatiei, la dezvoltarea abilității de integrare și comunicare în cadrul grupului. Pe termen lung, această experiență duce la autocontrol, atât al corpului, cât și al minții. De aceea, eu numesc Școala BateȘaua o școală a echilibrului total, fizic și mental”.

La echitație pot merge copii care au peste 7 ani, dar pentru plimbări în șa sunt, însă, acceptați și copii mai mici, de 4-5 ani, pe care dragostea de cai îi aduce de la vârste fragede la astfel de activități. Sigur, există și riscuri, ca în orice sport de aventură, pe care părinții și copiii, deopotrivă, ar trebui să le știe. Din acest motiv, la Școala BateȘaua procesul de inițiere se bazează pe formarea reflexelor, astfel încât se pot elimina multe greșeli sau reacții nepotrivite ulterioare. Procesul însă este mai lung și cere multă răbdare.

„Scopul instruirii este de a forma călăreți capabili să-și conducă caii în orice circumstanțe, pe orice tip de teren. Scopul va fi îndeplinit atunci când se atinge acordul total cal-călăreț, când se obține armonia necesară colaborării și implicării. Din punct de vedere mental favorizează dezvoltarea încrederii, iar din punct de vedere fizic, favorizează decontractarea mușchilor și fluidizarea respirației”, a explicat instructorul. Unde poate ajunge un copil pasionat de călărie? „Dacă îl va pasiona turismul, va putea merge cu noi în tabere sau excursii. Dacă îl va pasiona competiția, prin clubul nostru se poate înscrie la competiții de profil, într-una dintre disciplinele preferate: dresaj, sărituri peste obstacole, working equitation, cross-country, galop, anduranță, voltije etc. Deja vorbim de intrarea într-un program de antrenament serios, cu antrenor specializat”, a completat Geo.

Cum se desfășoară o lecție de călărie?

În prima etapă, cursanții sunt învățați cum să interacționeze cu animalul: abordarea, hrănirea și pansajul sunt primii pași în clădirea încrederii. Lucrul la voltijă permite începătorilor să descopere noi senzații în timp ce călăresc, fără să se ocupe în mod special de direcție sau viteză. Tehnica voltijei ecvestre dezvoltă suplețea, agilitatea și curajul călăreților, contribuind la căpătarea încrederii.

În a doua etapă se pune accentul pe dobândirea unui echilibru perfect și se lucrează exersând diferite poziții care să le permită noilor călăreți să rămână stăpâni pe echilibru în orice circumstanțe și indiferent de reacțiile calului. Se exersează diferite viteze de deplasare, diferite poziții „în șa“ sau diferite tranziții.

Dobândirea unei șezute corecte în șa apare ca rezultat al unei decontractări generale, după ce tinerii călăreți petrec multe (foarte multe) ore călare. Dobândirea unei glezne ferme și în același timp flexibile apare după folosirea, menținerea și recuperarea scărițelor în diferite situații (care permit conducerea cailor în ședințe mai lungi și mai complexe).

A treia etapă cuprinde însușirea abilităților prin care cursanții transmit mesaje, conduc și își impun voința asupra calului, dirijându-l cu ajutorul mâinilor și al picioarelor (acestea se numesc, în limbaj ecvestru, ajutoare).

Echipamentul de protecție cuprinde în prima etapă: cască de protecție, pantaloni mulați și încălțăminte cu talpă flexibilă (balerini sau teniși). În etapa a doua și a treia – cască de protecție, vestă de protecție, pantaloni de călărie și ghete de călărie.

Și pentru că echitația înseamnă o serie de lecții de viață, care este, de fapt, cea mai importantă pe care o învață copilul practicând acest sport?

„Să fie mereu «călare pe situație» și în viață, și pe cal!”

Care sunt regulile de bază în ceea ce privește comportamentul în preajma unui cal?

Există pachete de reguli de siguranță, atât la manej, cât și la grajd, sau în turele turistice ecvestre.

 • Caii sunt animale foarte inteligente, dar și foarte imprevizibile (sperioase);
 • Apropierea de cai se va face cu atenție și cu blândețe;
 • NU se stă în spatele cailor când aceștia se adapă sau se hrănesc cu furaje
 • Când se abordează un cal, se atenționează în prealabil, se vine pe partea stângă cu atenție și calm, vorbind cu calul și mângâindu-l pe cap, gât, spinare sau crupă (nu se abordează cu strigăte neașteptate de veselie sau dominare, cu lovituri sau alte comportamente brutale);
 • Vizitarea grajdului este permisă numai sub supravegherea unui membru al echipei;
 • Poartă mereu încălțăminte care îți protejează picioarele (exclus șlapi sau sandale);
 • Nu hrăni caii din mână, pentru că te pot mușca;
 • Nu băga mâinile printre gratiile boxei pentru a mângâia caii, deoarece există riscul să-ți prinzi mâna între capul calului și gratii;
 • Nu alerga și nu striga în incinta grajdului. Caii sunt animale sensibile, iar acest gen de comportament ar putea să le creeze o stare de disconfort;
 • Nu intra în boxa calului brusc și nu intra când el este întors cu fundul către tine; asigură-te că știi să atragi calul să vină cu fața spre tine, la intrare;
 • Încearcă să stai în mijlocul boxei, având calul între tine și perete; niciodată nu te lăsa prins între cal și perete!
 • Nu harnașa calul în boxă dacă nu îl cunoști suficient de bine și el pe tine;
 • Nu face pansajul calului în boxă;
 • Nu încăleca în grajd.