FacebookTwitterLinkedIn

Universitățile au fost închise, iar vineri, Guvernul a înăsprit interdicțiile pentru evenimente, limitându-le la cel mult 50 de persoane, realatează cotidianul The Guardian.

Abia în ultimele două-trei zile, numărul morților a început să crească semnificativ, cu aproximativ o treime joi și vineri. În acest moment, Suedia înregistrează 3.700 de cazuri de infectare și 110 decese.  În timp ce vineri a anunțat restricții mai severe, premierul, Stefan Löfven, a avertizat că săptămânile și lunile următoare vor fi dure.

El și-a motivat decizia de a nu pune încă în aplicare restricțiile instituite în Danemarca, Franța și Marea Britanie. „Toți, ca indivizi, trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Nu putem interzice totul ”, a spus el. „Este, de asemenea, o problemă de comportament normal și de bun-simț.” 

Anders Tegnell, epidemiologul șef al Agenției de Sănătate Publică din Suedia, consideră că este contraproductiv să impună cele mai severe restricții într-o etapă prea timpurie. „Atâta timp cât răspândirea virusului în Suedia rămâne la acest nivel”, a declarat Tegnell pentru publicația Observer, citată de cotidianul The Guardian. „Nu văd niciun motiv rațional pentru a lua măsuri pe care oricum le puteți ține în vigoare doar pentru o perioadă foarte limitată de timp”, a adăugat Tegnell. 

Echipa sa de la Agenție critică  poziția Imperial College din Londra, care a avertizat că 250.000 de oameni din Marea Britanie vor muri dacă guvernul nu va introduce măsuri mai draconice. O săptămână mai târziu, Johnson a ordonat poliției să pună în aplicare un blocaj parțial pentru a combate virusul, spunându-le oamenilor că „trebuie să stea acasă”.

Cea mai bună explicație a motivului pentru care Suedia este singura țară care nu s-a conformat carantinei este reticența politicienilor de a se putea adapta noilor constrângeri. Există totuși critici. Peste 2.000 de cercetători  suedezi au publicat miercuri o scrisoare comună care punea la îndoială poziția Agenției de Sănătate Publică.

„Câte vieți sunt dispuși să sacrifice pentru a nu risca efecte mai mari asupra economiei?” s-a întrebat Joacim Rocklöv, profesor de epidemiologie la Universitatea Umeå.

Tegnell susține că, deoarece în Suedia nu există aproape niciun părinte care stă acasă cu copiii. Închiderea școlilor ar fi blocat cel puțin un sfert din numărul medicilor și al asistentelor.

Tegnell chiar se întreabă dacă combaterea răspândirii virusului este de dorit. „Încercăm să-l încetinim, deoarece această boală nu va dispărea niciodată. Chiar și Coreea de Sud, care a scăpat temporar de virus, spune că va reveni. Oprirea ar putea fi chiar negativă. Ai un aparent control al virusului, dar după ce activitatea se va relua, e posibil ca explozia să fie chiar mai rea.”

Deși Tegnell înțelege că va fi criticat dacă Suedia va ajunge într-o situație similară cu cea a Italiei, refuză să se panicheze. „Nu aș fi prea surprins dacă am sfârși la fel cu toții, indiferent de măsurile pe care le-am luat”, spune el. „Nu sunt atât de sigur că ceea ce facem oprește foarte mult răspândirea. Dar vom vedea. ”