Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

CORONAVIRUS |
|

Coronavirus: Ce poate învăța Occidentul din modul în care Asia a gestionat criza COVID-19?

Numărul de cazuri raportate de infectare cu Coronavirus a crescut exponențial în întreaga lume, iar peste tot s-au luat măsuri drastice de combatere a virusului, precum carantina sau închiderea școlilor. Epidemia a izbucnit în China la începutul anului. Măsurile luate de asiatici pentru limitarea răspândirii virusului s-au dovedit eficiente. Țări ca Singapore, Taiwan și regiunea Hong Kong, în ciuda apropierii de China, au raportat un număr relativ mic de cazuri de infectare cu coronavirus.
coronavirus

Ce au făcut asiaticii diferit în modul în care care au gestionat epidemia? — Ar putea celelalte țări să învețe câteva lecții? Iată lecțiile extrase de jurnaliștii de la BBC.

Lecția 1: Seriozitate și acțiune rapid

Experții s-au pus de acord că cele mai eficiente măsuri de limitare a epidemiei sunt testarea în număr cât mai mare, izolarea celor infectați și încurajarea distanțării sociale. Aceste măsuri se aplică într-un grad mai mic sau mai mare, însă ce face diferența e cât de repede și prompt sunt luate.

Lecția 2: Teste accesibile tuturor

În Coreea de Sud au fost testați aproximativ 300.000 de oameni până acum. Reiese că în jur de 10.000 de oameni au fost testați gratuit de către autorități. Statele Unite au întârziat mult testarea, iar testele care au fost în cele din urmă disponibile erau de o calitate îndoielnică. Mulți care au încercat să se testeze s-au plâns că testele sunt scumpe. Marea Britanie operează, în prezent, teste doar în spitale.

Lecția 3: Izolarea persoanelor infectate

Mulți dintre purtători sunt asimptomatici. Este esențială testarea nu doar a celor care prezintă simptome, ci și a celor cu care aceștia au intrat în contact. Singapore a găsit peste 6.000 de oameni infectați, studiind imaginile camerelor de supraveghere, iar în Hong Kong au fost depistați oameni infectați cu câteva zile înainte să prezinte simptome.

Lecția 4: Distanțarea socială ca măsură de precauție

Cu cât măsurile sunt aplicate mai târziu, cu atât va fi necesară aplicarea unora și mai drastice ca să existe rezultate. În Wuhan, când epidemia a izbucnit, cinci milioane de oameni au părăsit orașul înainte ca acesta să se închidă. Asta a determinat guvernul să impună cea mai mare carantină din istorie. Italia și Spania au fost obligate, din cauza creșterii numărului de cazuri, să impună carantina la nivel național, iar în New York și California oamenilor li se permite să iasă doar pentru cumpărături de strictă necesitate. Asta se întâmplă în timp ce Singapore a redeschis școlile, iar în Hong Kong unele baruri și restaurante sunt și ele deschise.

Lecția 5: Informarea corectă a publicului

În aceste momente, știrile false stârnesc panică în populație, ducând la comportamente iraționale cum ar fi golirea rafturilor magazinelor. În ceea ce privește gestionarea din punct de vedere informațional a situației, China a fost acuzată ca a încercat să mușamalizeze izbucnirea epidemiei. Autoritățile chiar i-au pedepsit pe doctorii care încercau să avertizeze cu privire la pericolul la care populația este expusă. Mai târziu, autoritățile chineze au fost lăudate de cât de rapid au combătut răspândirea virusului prin măsurile drastice luate. Criticii susțin în continuare că aceste măsuri au fost obligatorii din cauza răspunsului inițial ezitant. În alte părți, autoritățile se folosesc de tehnologie pentru a informa populația în timp real și detaliat, cu privire la răspândirea virusului.

Lecția 6: Fiecare este responsabil

Este mult prea simplist să spunem că asiaticii se conformează mai bine ordinelor guvernamentale. În Hong Kong, încrederea publică în guvern este scăzută — și au fost luni întregi de proteste anti-guvernamentale. Dar, într-unul dintre cele mai dense orașe din lume, mulți s-au distanțat social în mod voluntar  — unii evitând chiar adunările de Anul Nou Chinezesc.

Sunt toate astea suficiente?

Experții consideră că măsurile agresive care sunt puse în aplicare în țările occidentale vor încetini cu succes rata de transmisie a virusului. Însă, pentru a înțelege următoarea lor provocare, ar putea să privească în Asia. În ciuda faptului că au oprit răspândirea virusului, China, Coreea de Sud, Taiwan, Singapore și Hong Kong se confruntă acum cu un al doilea val de coronavirus, alimentat de oamenii care intră în granițele lor.

Sursă: bbc.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii