FacebookTwitterLinkedIn

Yakovenko spune că a avut un moment de sclipire în urmă cu câțiva ani, când se afla într-o cafenea din San Francisco, după două cafele și o bere.

Ideea sa măreață s-a axat pe crearea unei înregistrări istorice care să accelereze „consensul”, adică modul în care se iau deciziile în blockchain, care ele însele sunt sisteme peer-to-peer.

Astfel, se ajunge la un consens cu privire la diferite blockchain-uri atunci când membrii rezolvă un puzzle matematic, un mecanism care se numește „dovada muncii”.

Acești „mineri” sunt recompensați pentru eforturile depuse cu criptomonede, dar procesul durează o oră în cazul Bitcoin și un minut în cazul Ethereum și consumă extrem de multă energie, motiv pentru care nici Bitcoin, nici Ethereum nu s-au dovedit a fi  scalabile.

Reamintim că dependența puternică a Bitcoin de combustibilii fosili este motivul pentru care Elon Musk a declarat la începutul acestei săptămâni că Tesla nu mai acceptă această criptomonedă ca metodă de plată pentru mașinile companiei.

Într-adevăr, pasionații și dezvoltatorii cripto sunt încântați de Ethereum și de alte monede care trec la un nou sistem numit „dovada mizei”, în care persoanele care sunt de acord să blocheze o anumită cantitate din criptomonedele lor sunt invitate să activeze așa-numitul software de validare care le permite să stocheze date, să proceseze tranzacții și să adauge noi blocuri în blockchain.

La fel ca minerii, „validatorii” își asumă rolul de a câștiga mai multe criptomonede, dar au nevoie de echipamente mult mai puțin sofisticate, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru mai mulți oameni. Între timp, deoarece mai mulți validatori pot participa la o rețea, consensul poate fi atins mai repede.

Yakovenko este entuziasmat de schimbare și nu este împotriva Ethereum, spunând că ar fi „devastator pentru întreaga industrie” dacă Ethereum nu ar fi capabil să treacă de la tranziția sa la dovada mizei, având în vedere capacitatea sa de pe piață de aproximativ 500 de miliarde de dolari .

Totuși, el susține că nici măcar dovada mizei nu este suficientă. Motivul, spune el, este că, chiar și cu dovada mizei, minerii – și roboții – au acces în avans la informațiile despre tranzacții care le permit să exploateze utilizatorii sau tranzacțiile front-end, deoarece pot controla ordonarea tranzacțiilor.

Introducând marea idee a lui Yakovenko, pe care el o numește „dovada istoriei”, în care blockchain-ul Solana a dezvoltat un fel de ceas sincronizat care, în esență, atribuie un timestamp pentru fiecare tranzacție și dezactivează capacitatea minerilor și roboților de a decide ordinea în care tranzacțiile sunt înregistrate pe blockchain. Yakovenko spune că acest lucru permite o mai mare securitate și „rezistență la cenzură”, potrivit TechCrunch.

Solana a inovat și alte modalități, inclusiv prin redirecționarea tranzacțiilor către validatori chiar înainte de finalizarea lotului anterior de tranzacții, ceea ce ajută la „maximizarea vitezei de confirmare și creșterea numărului de tranzacții care pot fi tratate atât concomitent, cât și în paralel. ”

„Practic, viteza luminii este maximum de rapid pe care-l putem face pentru această rețea”, spune Yakovenko.