FacebookTwitterLinkedIn

Cryptokitties sunt caractere virtuale colorate, cu o înfățișare de pisoi, plăcută și prietenoasă. Le poți găsi  în jocul online cu același nume, care este un exemplu perfect de utilizare mai neobișnuită a criptomonedelor. Dacă vrei să achiziționezi pisicile virtuale ai nevoie de Ether, o criptomonedă a cărui blockchain este generat de platforma Etherum.

Un fel de cal pur sânge arab, dar virtual

Pisicile virtuale pot fi cumpărate și vândute, iar prețul lor depinde de cât sunt dispuși cumpărătorii să plătească, în special pentru rasele deosebite. Fiecare pisică este unică în felul ei. În cazul în care o persoană deține două CryptoKitties, acestea se pot reproduce digital. Așa apar noi rase, iar exemplarele provenite din rasele foarte rare și râvnite au șanse mari să se bucure de un preț cât mai ridicat. Pentru a înțelege mai bine, imaginează-ți procesul de creștere și reproducere al cailor pur sânge arab, iar apoi transpune totul în mediul virtual.

La un moment dat, popularitatea jocului a crescut atât de mult încât au fost cheltuiți până la 100.000 euro pentru achiziționarea unei pisici, iar volumul mare al tranzacțiilor a pus eficiența și timpul de reacție al platformei Ethereum la un test dificil. Între timp, hype-ul a scăzut într-o oarecare măsură, însă, nu trebuie să subestimăm impactul pe care CryptoKitties l-a avut asupra dezvoltării și îmbunătățirii tehnologiei blockchain.

Conceptul este atât de interesant deoarece constituie unul dintre primele tokenuri non – interschimbabile ale blockchainului. Pe de altă parte, bunurile interschimbabile sunt comparabile cu alte bunuri de aceeași natură și, prin urmare, pot fi înlocuite.

Euro, spre exemplu, este interschimbabil, asemeni unui bitcoin. Pe de altă parte, operele de artă sau proprietățile imobiliare nu sunt bunuri substituibile, deoarece fiecare obiect este evaluat diferit.

Jocul CryptoKitties se asemănă foarte mult cu o piață descentralizată, unde pisicile virtuale sunt crescute și comercializate. Identitatea deținătorilor este întotdeauna cunoscută, jocul fiind complet transparent, fără posibilități de înșelăciune.

Platformele descentralizate fără intermediari

Chiar dacă nu te interesează CryptoKitties, este util să privești jocul ca un bun exemplu pentru viitoarele aplicații ale tehnologiei blockchain. Un blockchain este, în principiu, o bază de date distribuită care permite stocarea datelor criptate și tranzacționarea securizată de date.

Spre exemplu, pe piața obiectelor de artă, artiștii sunt deseori  dezavantajați din punct de vedere financiar, deoarece  numai dealerii câștigă o mulțime de bani în urma tranzacțiilor. Însă oamenii pot folosi acum tehnologia blockchain pentru a construi platforme noi, descentralizate, unde nimeni nu intermediază schimbul dintre cumpărător și vânzător. Astfel, platformele mari precum Spotify, unde artiștii au posibilități limitate, ar putea deveni inutile.

Același lucru se aplică și în cazul CryptoKitties. Având în vedere că o pisică digitală este un token,  se pot realiza schimburi de cryptokitties direct în rețeaua Ethereum, fără a utiliza site-ul jocului. Totuși, va mai dura ceva timp până când aceste proiecte vor fi puse în practică, ținând cont că utilizatorii nu sunt încă familiarizați în totalitate cu criptomonedele. În prezent, însă, popularitatea Bitcoin, Ether & CO este redusă, deoarece valoarea lor a scăzut considerabil în ultimele luni. Nevoia unei astfel de corecții era clară, mai ales pentru că aplicațiile care au la bază criptomonede nu s-au stabilizat încă la o scară mai mare.

Cu toate acestea, nu trebuie să ignorăm partea pozitivă – dacă cele mai comune tokenuri sunt ieftine, acest lucru stimulează dezvoltarea industiei în viitor.