FacebookTwitterLinkedIn

GEOGLAM, un organism internațional care, printr-un sistem planetar de sateliți, supraveghează evoluția recoltelor din întreaga lume, plasează producția agricolă din România, din acest an, la nivelul „excepțional”.

GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este un program internațional lansat în 2011 de ministerele agriculturii din țările G20 care își propune să folosească observarea Pământului pentru argumentarea deciziilor, demararea acțiunilor și elaborarea de politici în domeniul securității alimentare și a agriculturii durabile.

România este singura țară din lume căreia i-a fost acordat acest rating în 2021, toate culturile de pe teritoriul țării noastre fiind evaluate cu calificativul „excepțional”. Rezultatele analizei GEOGLAM sunt publicate pe site-ul cropmonitor.org.

„Putem considera că acesta este un moment de referință pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepțional” readuce în atenția lumii potențialul agriculturii din țara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conștientizare și recunoaștere a rolului și contribuției fermierilor în asigurarea siguranței alimentare”, consideră Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerțul cu cereale al Clubului Fermierilor Români.

„România este țara cu cea mai spectaculoasă creștere de producție și randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimii 10 ani”, declară directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, dl Florian Ciolacu, care consideră că „irigațiile reprezintă factorul esențial pentru ca România să-și atingă potențialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură și protejarea mediului. Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigațiilor (sistem național și proiecte locale) și desecării, în baza strategiei integrate a apei.”

Clubul Fermierilor Români a lansat propunerea de elaborare a unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, care va asigura cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Foto cropmonitor.org