Cautare
, Redactor Forbes România

Antreprenori |
|

Miliardarii lumii: Cine sunt cei mai bogați 20 de oameni din lume?

Aparent, succesul capitalismului la nivel global nu mai pare să fie la fel de solid ca în anul 2017. Numărul de miliardari, cât și bogăția acestora s-a redus, dovedind astfel că nici cei mai bogați oameni din lume nu sunt imuni la forțele economice și la piețele bursiere slabe.
Jeff Bezos

Potrvit Forbes.com, în cea mai recentă ediție a Topului Miliardarilor, în 2018 au fost înregistrați un număr de 2.153 miliardari, cu 55 mai puțini decât în anul precedent. Dintre aceștia, 994 din cei intrați în clasament (mai precis 46%) sunt mai săraci față de anul anterior.

În total, valoarea cumulată a averii celor mai bogați oameni din lume este de 8,7 trilioane de dolari, în scădere cu 400 de miliarde de dolari comparativ cu 2018. În total, 11% din membrii listei de anul trecut, (247 de persoane), nu se mai află în pozițiile pe care le ocupau în organizații, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat după vârful crizei financiare globale din 2009.

În prezent, Statele Unite ale Americii există un număr record de miliardari- 609, care include și 14 din cele mai bogate persoane din lume.

Citește și: Ion Țiriac rămâne singurul român din Topul miliardarilor Forbes

Jeff Bezos rămâne în continuare cel mai bogat om din lume, averea sa fiind cu 19 miliarde mai mare față de anul precedent, ajungând la valoarea de 131 de miliarde de dolari.

CEO-ul Amazon este succedat de fondatorul Microsoft, Bill Gates care, până în 2017 s-a aflat de 18 ori consecutiv în fruntea clasamentului.

Număr celor nou-veniți în acest clasament se ridică la 195, cel mai bogat dintre aceștia fiind Colin Huang, fondatorul retailerului chinezesc de tip discount- Pinduoduo, cu care s-a listat pe bursa din SUA în iulie 2018.

Vezi și: Francoise Bettencourt Meyers este cea mai bogată femeie din lume în 2019

Alți jucători notabili, printre care cofondatorii Spotify- Daniel Ek și Martin Lorentzon, James Monsees și Adam Bowen (cofondatori Juul Labs), Daniel Lubetzky, fondator și CEO al Kind Snacks și Kylie Jenner (21 de ani), cel mai tânăr miliardar din toate timpurile.

 

Locul 1: Jeff Bezos

Avere: 131 de miliarde de dolari

SUA

Jeff Bezos este fondatorul și CEO-ul gigantului american Amazon, iar în prezent deține 16% din acțiunile companiei.  În 2018, Bezos a devenit prima persoană din lista miliardarilor Forbes cu o avere netă de peste 100 de miliarde de dolari, fiind și cel mai bogat om din toate timpurile. Cu toate acestea, lumea așteaptă cu „sufletul la gură” să vadă dacă Jeff Bezos va rămâne în fruntea clasamentului după divorțul de actuala soție, MacKenzie.

Locul 2: Bill Gates

Avere: 96.5 miliarde de dolari

SUA

Până în 2017, Bill Gates s-a aflat de 18 ori consecutiv în fruntea clasamentului. Alături de soția sa, Melinda, conduce cea mai mare asociație caritabilă din lume, Bill & Melinda Gates Foundation. De asemenea, Bill Gates este în board-ul Microsoft, companie pe care a fondat-o în 1975 alături de Paul Allen.

Locul 3: Warren Buffett

Avere: 82.5 miliarde de dolari

SUA

Cunoscut și ca “Oracolul din Omaha”, Warren Buffett este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile.  El conduce în continuare Berkshire Hathaway și a promis să își doneze majoritatea averii. Numai în 2018 a donat peste 3 miliarde de dolari fundației lui Bill Gates.

 

Locul 4: Bernard Arnault și familia

Avere: 76 de miliarde de dolari

Franța

Bernard Arnault este președintele imperiului LVMH, care administrează branduri de lux precum Louis Vuitton. Compania sa a înregistrat profituri și vânzări record în 2018.

 

Locul 5: Carlos Slim Helú și familia

Avere: 64 de miliarde de dolari

Mexic

Averea lui Carlos Slim Helú s-a redus în 2018 cu 3,1 miliarde față de 2017. În schimb, datorită performanțelor companiei pe care o conduce, América Móvil, el rămâne unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Locul 6: Amancio Ortega

Avere: 62.7 miliarde de dolari

Spania

Amancio Ortega este unul dintre cei mai bogați oameni din Europa și cel mai înstărit retailer din lume. El este co-fondatorul Inditex, cunoscut pentru lanțul de magazine Zara.

Locul 7: Larry Elison

Avere: 62.5 miliarde de dolari

SUA

Larry Elison este co-fondatorul gigantului Oracle. În 2014 a renunțat la funcția de CEO, însă a rămas președintele board-ului și ocupă și funcția de Chief Technology Officer în cadrul Oracle.

Locul 8: Mark Zuckerberg

Avere: 62,3 miliarde de dolari

SUA

Averea fondatorului Facebook s-a redus cu aproximativ 8 miliarde de dolari comparativ cu anul 2017, după un an în care numele rețelei de socializare a fost legat de scandalul Cambridge Analytica. Facebook este listată la bursă din anul 2012, iar Zuckerberg deține 17% din acțiuni.

Locul 9: Michael Bloomberg

Avere: 55,5 miliarde de dolari

SUA

Michael Bloomberg a fondat compania media Bloomberg LP în anul 1981. Recent, a promis că va cheltui 500 de milioane de dolari pentru ca Donald Trump să nu câștige alegerile prezidențiale din 2020.

Locul 10: Larry Page

Avere:  50, 8 de miliarde de dolari

SUA

Co-fondatorul Google, devenit CEO al companiei mamă – Alphabet, a investit anul masiv în tehnologie în Arabia Saudită. Averea sa a crescut cu 2 miliarde de dolari, față de 2017.

Locul 11: Charles Koch

Avere: 50,5 miliarde de dolari

SUA

Charles Koch este CEO-ul companiei Koch Industries, una dintre firmele cu cele mai mari încasări din Statele Unite.

Locul 12: David Koch

Avere: 50,5 miliarde de dolari

SUA

David Koch controlează pachetul majoritar de acțiuni al Koch Industries, alături de fratele său, Charles. David Koch a renunțat la funcția de vicepreședinte al Koch Industriei în vara anului trecut, invocând probleme de sănătate.

Locul: 13: Mukesh Ambani

Avere: 50 de miliarde de dolari

India

Mukesh Ambani se află la cârma companiei petroliere Reliance Industries, care are încasări anuale de circa 60 de miliarde de dolari, fiind una dintre cele mai mari firme indiene.

Locul 14: Sergey Brin

Avere: 49,8 miliarde de dolari

SUA

Partenerul lui Larry Page deține titlul de cea mai bogată persoană imigrantă de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Este președinte al Alphabet, compania-mamă a Google.

Locul 15. Francoise-Meyers Bettencourt

Avere: 49,3 miliarde de dolari

Franța

Francoise Bettencourt, moștenitoarea imperiului L’Oréal – care este și președintele companiei deținută în proporție de 33% de către familia sa – este cea mai bogată femeie din lume, cu o avere de 49,3 miliarde de dolari.

Locul: 16: Jim Walton

Avere: 44,6 miliarde de dolari

SUA

Este cel mai tânăr fiu al fondatorului Walmart, Sam Walton și conduce banca familiei – Arvest Bank, care are active de peste 16 miliarde de dolari.

Locul 17: Alice Walton

Avere: 44,4 miliarde de dolari

SUA

Este singura fiică a lui Sam Walton, însă preferă să își dedice timpul culturii, nu afacerilor. În prezent, este a doua cea mai bogată femeie din lume, după Francoise Bettencourt, moștenitoarea imperiului L’Oréal.

Locul 18: Rob Walton

Avere: 44,3  miliarde de dolari

SUA

Fiul cel mare al lui Sam Walton a fost Președintele Walmart timp de 25 de ani. Cu toate că în 2015 s-a retras de la conducerea Walmart, Rob Walton încă face parte din board-ul companiei.

Locul 19: Steve Ballmer

Avere: 41,2 miliarde de dolari

SUA

S-a alăturat companiei Microsoft în 1980, renunțând la un program de MBA în cadrul Stanford. A fost printre primii angajați ai Microsoft, iar după ce s-a retras din companie a achiziționat echipa de baschet LA Clippers pentru 2 miliarde de dolari.

Locul 20: Mahuateng (Pony Ma)

Avere: 38,8 miliarde de dolari

China

Ma Huateng se poziționează pe locul 20, fiind cea mai bogată persoană din Asia, datorită companiei sale, Tencent WeChat, o aplicație de mesagerie cu aproximativ un miliard de utilizatori activi.

 

Citește și: Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume pentru al doilea an consecutiv

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii