FacebookTwitterLinkedIn

Spitalele din România se confruntă cu fenomenul demisiilor în sistem.  Mai mulți medici, asistenți/e și infirmieri/e au demisionat în plină pandemie de coronavirus pentru că nu se simt protejați și se tem că-i vor infecta pe cei apropiați.

Iată care este situația actuală a personalului medical care a demisionat:

Spitalul din Orăștie

La Spitalul din Orăștie secția de terapie intensivă (ATI) a rămas fără personal medical. Singurul medic de terapie intensivă de acolo, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat ieri.

Cele cinci asistente și  cele cinci infirmiere de la spitalul din Orăștie și-au retras demisiile aseară, iar medicul de la ATI, care este și leful secției, nu va mai reveni la serviciu și va sta acasă în izolare.

Prefectul din județul Hunedoara a mers la Orăștie și a reușit să le convingă pe cele 5 asistente și cele 5 infirmiere să se întoarcă la spital.

Fiindcă secția ATI a rămas practic fără medic, prefectul Vasilică Potecă spune că mâine va face o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a fi detașat un medic de la un alt spital ca să îi suplinească lipsa acestuia.

Instalarea scenariului 4 elaborat de către autorități  îi va obliga pe medici să accepte detațările și nu vor mai avea voie să refuze pacienții.

Spitalul de Neurologie din Brașov

Spitalul de Neurologie din Brașov a rămas fără un medic, șate asistente și două infirmiere, după ce și-au depus demisiile de teama infectării cu coronavirus. Managerul spitalului, Nicușor Bîgiu, a spus că spitalul are echipamentele necesare, că nu se pune problema de lipsuri și că cei care au demisionat au invocat frica. Spitalul fusese declarat unitate suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, fiind în linia a treia de intervenție.

Spitalul CFR din Timişoara

10 asistente medicale şi trei infirmiere au demisionat, pe parcursul a două-trei zile, de la Spitalul CFR din Timişoara, pe motiv că se tem de o eventuală infectare cu coronavirus, informează News.ro. Managerul unităţii spune că spitalul „stă destul de bine” în privinţa echipamentelor necesare.
 „Demisiile au început de acum două-trei zile şi la momentul de faţă avem un număr de zece asistente medicale şi trei infirmiere care şi-au depus demisia. Diferă motivul. Unele invocă motive medicale, altele că au în îngrijire copii, persoane peste 65 de ani, invocă şi teama generată de această situaţie cu pandemia. Am avut un pacient care a fost suspect, s-a recoltat, s-a trimis, a venit confirmat, s-a făcut transferul către Spitalul de Boli Infecţioase. S-a respectat procedura, echipa este izolată la domiciliu, cu toate că a purtat echipamentul de protecţie, dar tocmai pentru a proteja personalul, am luat decizia să rămână la domiciliu echipa care a fost la cazul respectiv. Avem undeva la 20 de pacienţi internaţi, mare parte de la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru a-i degreva”, susține managerul Spitalului CFR Timişoara, Ciprian Olaru.
Spitalul CFR din Timişoara se află în subordinea Ministerului Transporturilor şi este o unitate medicală de linia a doua în lupta cu COVID-19.

Spitalul din Mioveni

Mai mulți medici de la Spitalul din Mioveni, județul Argeș, și-au anunțat demisia după ce au aflat că trebuie să trateze pacienți infectați cu COVID-19. Cadrele medicale din Mioveni susțin că nu au echipamente de protecţie, relatează Ştirile Pro Tv.

Potrivit sursei citate, doar trei demisii au fost acceptate, iar restul aşteaptă decizia managerului. „Pot să vă spun că înţeleg frica oamenilor, spitalul nu a fost proiectat ca spital de boli infecţioase. Eu nu pot să-mi expun oamenii aiurea. Ei nu s-au gândit la asta”, a declarat Horia Traila, managerul spitalului din Mioveni.

Întrebat câte echipamente are pentru medici, managerul a răspuns: „60 de combinezoane, doamnă! 60, atât. Deci nu ajung nici să le împrăştii în spital!”