FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Gheorghe Bulat, Director General, B. Braun România

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Gheorghe Bulat: Cuvântul pe care l-aș alege este reziliență. Într-un context atât de volatil, marcat de crize de natură economică, socială și, mai ales, geopolitică, capacitatea de adaptare a unei companii devine crucială.

Pentru B. Braun România, reziliența a însemnat navigarea cu succes printre provocările apărute în 2023, ca urmare a îmbunătățirii agilității și creșterii stabilității companiei.

Ne respectăm promisiunea de a contribui la îmbunătățirea asistenței medicale din România, prin calitatea produselor și serviciilor oferite. Cele aproape 100.000 de produse B. Braun folosite în sistemul medical din țara noastră, rezultatul a peste un secol de performanță și inovație la nivel mondial, dar și expertiza profesioniștilor din echipa noastră ne-au ajutat să câștigăm încrederea pacienților și a personalului medical.

Investițiile realizate în ultimii ani au vizat dezvoltarea sustenabilă a tuturor diviziilor de business, cu accent pe creșterea capacității de tratament în cele 14 centre de dializă, pe diversificarea gamei de produse dezvoltate la fabrica de soluții perfuzabile din Timișoara, dar și pe dezvoltarea serviciilor logistice oferite de noul hub COMPASS din Sânandrei.

În plus, ne-am concentrat atenția pe îmbunătățirea culturii organizaționale pentru a promova adaptabilitatea și învățarea continuă, atât de importante într-un mediu volatil și imprevizibil.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Gheorghe Bulat: Ca furnizor de tehnologie medicală performantă, impactul B. Braun în sistemul de sănătate din România este real și permite profesioniștilor în domeniu să asigure un nivel ridicat de îngrijire medicală.

Inovațiile continue și investițiile în cercetare au condus la crearea de soluții precise de tratament în 15 arii terapeutice, precum terapie perfuzabilă, terapia durerii sau cateterizare venoasă, care vin în sprijinul a milioane de pacienți.

În prezent, B. Braun are o amprentă considerabilă ca investiție la nivelul țării și suntem optimiști în ceea ce privește rezultatele financiare pentru 2023. Anual, în fabrica de la Timișoara, sunt produse 21 de milioane de flacoane de soluții perfuzabile, ceea ce înseamnă că acoperim o mare parte din piața locală de soluții perfuzabile.

Ne-am consolidat activitatea și în zona de distribuție, produsele noastre fiind livrate, prin depozitul regional din Sânandrei, în țări precum Serbia, Bulgaria, Ungaria și Croația. În plus, ne-am concentrat eforturile și în dezvoltarea zonei de share service, care implică servicii de suport pentru entitățile din România și din regiune. 

În 2023, rata inflației a continuat să se mențină la un nivel ridicat, ceea ce a impactat mediul de business și deciziile companiei. Am reevaluat strategia și am luat măsuri pentru o gestionare eficientă a activității, astfel încât să atingem obiectivele de dezvoltare pe piața locală, dar mai ales să putem asigura calitatea serviciilor în centrele de dializă, unde pacienții au nevoie de cele mai performante soluții terapeutice.

Centrele Avitum deservesc peste 1.900 de pacienți cu insuficiență renală cronică, iar costul terapiei este extrem de ridicat. Considerăm că sunt necesare eforturi suplimentare și un dialog la nivel social și politic pentru creșterea accesului acestor pacienți la servicii de calitate, la un cost de îngrijire corect.

Forbes: Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Gheorghe Bulat: Războiul de la granița României, criza energetică, creșterea prețurilor și a dobânzilor sunt, în mod evident, factori perturbatori pentru societatea și economia românească. Fiecare companie a fost afectată de lipsa de predictibilitate și contextul incert din ultimii ani, ceea ce a făcut dificilă atingerea obiectivelor.

În ciuda acestor provocări, echipa B. Braun România s-a concentrat să identifice oportunitățile existente, mizând pe nevoia de inovație și tehnologie în vederea îmbunătățirii calității îngrijirii medicale în țara noastră.

Am rămas deci consecvenți angajamentului pe care ni l-am asumat de a fi un partener de încredere pentru sectorul de sănătate din România, prin furnizarea  de soluții inteligente de tratament și produse performante și inovative.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Gheorghe Bulat: România este o piață în continuă creștere, în ciuda obstacolelor apărute în ultimii ani, iar acest lucru este recunoscut la nivel internațional, atât prin prisma investițiilor atrase, cât și a imaginii de țară emergentă.

Economia este stabilă, iar pentru perioada următoare previziunile sunt optimiste datorită predictibilității în ceea ce privește indicatorii macroeconomici. Am continuat să atragem, în ultimii ani, investiții majore în sectoare vitale, iar țara noastră s-a bucurat, astfel, de una dintre cele mari creșteri economice din Europa.

Datele arată o creștere și în ceea ce privește cererea pentru tehnologii medicale avansate și servicii medicale specializate, coroborat cu eforturile făcute pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale.

În plus, sectorul medical beneficiază de forță de muncă calificată, ceea ce facilitează recrutarea de profesioniști în dezvoltarea și furnizarea de produse medicale inovatoare, domeniul nostru de activitate.

Dacă ne raportăm la punctele slabe, mediul politic și procesele birocratice continuă să joace un rol important în activitatea companiilor, indiferent de domeniul lor de activitate.

Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Gheorghe Bulat: Stabilitatea la nivel politic este un factor determinant în asigurarea predictibilității atât de necesare unui mediu de afaceri puternic. În același timp, este nevoie de dialog permanent și constructiv pentru ca economia românească să-și continue ascensiunea, cu efecte directe asupra nivelului de trai și stării de bine a populației, deci inclusiv asupra stării de sănătate.

Recent, ne-am așezat la masa dialogului cu ministrul Sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a identifica problemele existente la nivelul sistemului de sănătate și, mai ales, măsurile necesare pentru rezolvarea lor.

Sperăm într-o continuare a acestui dialog în contextul în care România este nevoită, în perioada următoare, să ia măsuri în vederea reducerii deficitul bugetar.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Gheorghe Bulat: De 25 de ani, B. Braun este parte din sănătatea României, iar misiunea noastră este să rămânem un pilon important al sistemului medical. Suntem un hub regional strategic al grupului și ne orientăm activitatea spre satisfacerea cerințelor în continuă schimbare ale pieței. De aceea, pentru perioada următoare vizăm trei direcții de dezvoltare.

În primul rând, creșterea amprentei B. Braun în zona de vest a țării, prin investiții în dezvoltarea de produse în fabrica de la Timișoara care pot genera valoare adăugată în viitor, dar și în zona de servicii logistice și în regim shared services, prin hub-ul COMPASS (Complex for Production, Administration, Shared Services and Regional Supplies) din Sânandrei.

Suntem preocupați, de asemenea, de creșterea capacității de tratament a pacienților cu insuficiență renală cronică în propriile centre de dializă – Avitum, care deservesc peste 1.900 de pacienți la fiecare două zile.

B. Braun este o companie de familie, astfel că am fost întotdeauna atașați de valorile sociale și de grija pentru comunitate. Sustenabilitatea este deci una dintre valorile noastre de bază, iar strategia grupului este construită în jurul obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Utilizăm resursele disponibile într-un mod eficient din punct de vedere economic, ecologic și social, și susținem constant programe de dezvoltare economică regională sau de construire a unui viitor mai bun pentru persoane din medii defavorizate.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

Gheorghe Bulat: Din punct de vedere geopolitic, 2024 ar putea fi la fel de impredictibil ca ultimii ani, cu impact asupra piețelor internaționale.

Sunt semne că inflația va scădea, însă prețul petrolului, de exemplu, continuă să fie fluctuant. În plus, este evidentă încetinirea creșterilor la nivelul economiilor europene, deci și în România.

Pentru B. Braun, provocarea este să ne menținem ritmul de dezvoltare și să ne respectăm promisiunea de a proteja și îmbunătăți sănătatea românilor. Ne vom asuma cu responsabilitate acest rol, urmând strategia de a crește în mod sustenabil și de a facilita tranziția către o economie verde, prin deciziile și investițiile realizate.

(2 decembrie 2023)