FacebookTwitterLinkedIn

Cooperarea cu autorităţile şi sectorul privat din România sunt esenţiale pentru transformarea pieţei de capital din Republica Moldova într-un motor al creşterii economice şi al prosperităţii durabile, au susţinut reprezentanţii mediului public şi privat, la a doua ediţie a forumului Moldova-Romania Capital Bridges.

„Viziunea unei Europe competitive şi puternice, care îşi protejează cetăţenii, implică o Europă care investeşte în apărare, inovează în energie şi care prezervă modelul de viaţă european. În această Uniune Europeană a viitorului, România şi Moldova se regăsesc împreună. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este de netăgăduit. Am sprijinit şi vom sprijini toate deciziile importante privind agenda europeană a Republicii Moldova”, a spus Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României.

„Nu avem timp de pierdut atât noi, cei care trebuie să aliniem legislaţia Republicii Moldova la cea europeană, cât şi dumneavoastră, care vreţi să faceţi investiţii în IT, HoReCa, în companii de construcţie, de producere de regenerabile etc. Vin cu un ultim îndemn: investitori, treceţi Prutul! Succesul şi modelul Europei s-a bazat pe prosperitatea pe care a creat-o pentru cetăţenii săi. Să scriem împreună istoria Europei!”, a spus Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a adăugat că „piaţa de capital de la Bucureşti este în acest moment o instituţie matură şi aflată în plină expansiune. S-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii româneşti de succes şi vrem să jucăm acelaşi rol şi pentru firmele moldoveneşti de prim rang. Bursa de Valori Bucureşti este locul unde faptele şi cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă naţională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziţia fraţilor noştri. Fiindcă aşa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul!”

„Obiectivul nostru este ca fiecare om de afaceri, aşa cum se simte în Uniunea Europeană, să se simtă şi în Republica Moldova. Se deschid pieţele UE, EFTA, avem deschise pieţe cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu Turcia, şi aceasta este o oportunitate importantă. Ceea ce se întâmplă la Forumul Moldova-Romania: Capital Bridges este de asemenea un lucru foarte important şi vreau să mulţumesc Bucureştiului şi celor de la Chişinău care insistă pe acest proiect de interconectare a pieţelor de capital din Republica Moldova şi România. Şi o să vă dau câteva exemple care ne arată câte oportunităţi sunt în Republica Moldova pe diferite dimensiuni – de infrastructură, rutieră şi feroviară, farmaceutică, chiar şi electronică. Este vorba despre zonele economice libere, dar şi parcuri IT, unde am inclus şi dimensiunea de cercetare şi dezvoltare. Mai mult decât atât, Republica Moldova îşi are politica fiscal-bugetară orientată la mediul de afaceri, Republica Moldova respectă profitul, Republica Moldova îşi doreşte ca profitabilitatea companiilor să crească, şi asta, suntem siguri, va duce la o productivitate mult mai mare în economie, şi, corespunzător, toţi cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia”, a spus Dorin Recean, premierul Republicii Moldova.

Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei a declarant că Banca Naţională susţine şi încurajează iniţiativele îndreptate spre dezvoltarea pieţei de capital în Republica Moldova. „În calitate de instituţie responsabilă de supravegherea prudenţială şi de stabilitatea pieţei financiare, ne dorim să facilităm libera circulaţie a capitalurilor şi a serviciilor financiare, de altfel capitole de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană, capitole în care Banca Naţională are un rol principal, astfel încât Republica Moldova să se bucure de prosperitate şi stabilitate economică. Un pilon esenţial este armonizarea reglementărilor naţionale cu cele europene, pas care va marca integrarea pieţei de capital din Moldova cu piaţa financiară internaţională. Finalizăm strategia de dezvoltare  a Depozitarului Central Unic care se află în coordonarea Băncii Naţionale a Moldovei, alături de alte elemente importante”, a spus Anca Dragu.

Bursa este o oportunitate pentru companiile de peste Prut de a deveni jucători regionali Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, listată la Bursa de Valori a Moldovei, a anunţat că intenţionează să se listeze şi la Bursa de Valori Bucureşti. Purcari Wineries a fost prima companie din Republica Moldova care, în februarie 2018, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti. Listarea a avut loc în urma unei oferte publice de peste 40 milioane euro, la acel moment.

„Sunt sigur că vom vedea din ce în ce mai multe business-uri din Republica Moldova listate la Bursa de Valori din Bucureşti, companii din zona de infrastructură critică, din zona telecom, din zona energiei. Este momentul ca experţii să lucreze la legislaţia care permite listarea maib pe piaţa de capital din România. Şi, din acest punct de vedere, lucrăm intens, alături de BVB, de Depozitarul Central, de Banca Naţională a Moldovei, de Banca Naţională a României, astfel încât să creăm un cadru legislativ care să permită o listare de succes. Şi nu am nicio îndoială că acest eveniment este iminent şi se va întâmpla cât mai repede”, a declarat Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din România (ASF).

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania