FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile petrolului au crescut luni din cauza îngrijorărilor legate de perturbarea procesului de distribuție pe fondul tensiunilor existente în Europa de Est și Orientul Mijlociu. OPEC și aliații săi depun în continuare eforturi substanțiale pentru creșterea producției la 400.000 de barili pe zi.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu aproximativ 0,9%, de la 87,89 dolari până la 88,70 dolari, inversând pierderea procentuală de 0,6% înregistrată vineri, potrivit Reuters.

Contractele futures pe țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut, de asemenea, cu aproximativ 0,9%, de la 85,14 dolari până la 85,86 dolari pe baril, după ce vineri prețul barilului înregistrase o scădere de 0,5%.

Ambele valori de referință au crescut pentru a cincea săptămână la rând săptămâna trecută, câștigând aproximativ 2% pentru a atinge cel mai mare nivel din octombrie 2014. Prețurile au crescut deja cu peste 10% în acest an din cauza preocupărilor legate de limitarea aprovizionării.

Pe fondul temerilor legate de întreruperea aprovizionării în Europa de Est, Statele Unite au ordonat duminică evacuarea familiilor personalului care activează în cadrul ambasadei SUA din Ucraina. The New York Times a transmis duminică seara că Joe Biden se gândește să trimită întăriri aliaților NATO din Europa de Est și Țările Baltice.

În Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite a declarat că a distrus luni două rachete balistice, lansate de gruparea islamistă Ansar Allah, a căror traiectorie viza în mod direct Abu Dhabi.

În ultima lună, valoarea stocurilor de petrol din SUA a continuat să scadă, în timp ce companiile care activează în sectorul energetic au limitat activitatea de producție a platformelor petroliere săptămâna aceasta pentru prima dată în 13 săptămâni. Analiştii se aşteaptă ca vremea rece să crească cererea de încălzire în următoarele câteva săptămâni.