FacebookTwitterLinkedIn

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a redus neaşteptat rata dobânzii după ce datele oficiale au arătat că ritmul de creştere economică a încetinit în trimestrul patru din 2021.

În ultimele trei luni din 2021, Republica Populară Chineză a înregistrat o creştere economică anuală de 4%, comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului 2020, conform Biroului Naţional de Statistică al Chinei. Potrivit economiștilor, rata creșterii a fost mult mai lentă decât cea înregistrată în trimestrul precedent, când valoarea atingea 4,9%.

Un alt semn de slăbiciune îl reprezintă încetinirea vânzărilor cu amănuntul care au scăzut la 1,7% în luna decembrie 2021.

Banca Populară Chineză (PBOC) a anunțat că va reduce cu 0,10% rata dobânzii pentru împrumuturile de 700 mld. de yuani (aproximativ 110,19 mld. de dolari) acordate pe termen mediu unor instituții financiare. Astfel, rata va scădea de la 2,95 la 2,85%.

La nivel general, economia chineză a crescut în 2021 cu 8,1%, peste estimările autorităţilor de la Beijing care aveau ca obiectiv o extindere de peste 6%. Totuşi, mai mulți economişti avertizează că datele privind avansul economic din trimestrul patru al anului 2021 încă nu includ efectele cazurilor de coronavirus din China.

“Datele privind PIB-ul nu reflectă impactul răspândirii interne a variantei Omicron de la finalul lunii decembrie, care va afecta semnificativ industria serviciilor, în special consumul şi transporturile”, a declarat Yue Su, membră a diviziei de cercetare Economist Intelligence Unit, potrivit BBC News.