FacebookTwitterLinkedIn

Fondul Proprietatea a înregistrat o creştere de 5,26% la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni, 17 ianuarie, conform datelor Bursei de Valori Bucureşti.

Creșterea vine pe fondul anunţului de listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, făcut de ministrul energiei Virgil Popescu.

Popescu a declarat vineri pentru Reuters că Fondul Proprietatea va lista „cât mai curând posibil” cel puţin 15% din Hidroelectrica.

Fondul Proprietatea deține o participație de 20% din producătorul Hidroelectrica, iar statul român are o participaţie de 80%. În 2020, parlamentul a promulgat Legea nr. 173, sau o interdicție pe doi ani, privind vânzarea acţiunilor companiilor deţinute de stat, motivând că decizia ar fi împotriva intereselor României. Cu toate acestea, în 2021, România s-a angajat în listarea a 15% din Hidroelectrica până în 2023 prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Hidroelectrica a atins la finalul anului 2021 o evaluare record de 42,6 miliarde de dolari, conform raportului lunar publicat de Fondul Proprietatea. Capitalizarea companiei este de 13,4 miliarde de lei.