Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, anunță că a înregistrat anul trecut o creștere de 161% a venitului operațional net, în comparație cu 2017.
Astfel, venitul operațional net al Globalworth, liderul pieței de birouri din România și Polonia a ajuns în 2018 la peste 133 de milioane de euro, ca urmare a extinderii continue, atât în România, cât și în Polonia, prin finalizarea de achiziții, proiecte de dezvoltare și încheierea de noi parteneriate. De asemenea, suprafața totală închiriabilă a portofoliului Globalworth a atins 1 milion de metri pătrați, iar valoarea acestuia a crescut cu 35,6%, ajungând la 2,5 miliarde de euro, dintre care 51% în România și 49% în Polonia.
________________________________________________________________________
Piața imobiliară din România a început să atragă atenția marilor investitori asiatici, iar grupuri din China și Coreea de Sud explorează posibilitatea de a investi direct în principalele segmente de piață, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Primele achiziţii ar putea fi realizate până la finalul anului curent, apreciază consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox.
Randamentele investiţionale de referinţă pentru piaţa locală sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri şi 8,75% pe industrial, ȋn 2019 fiind aşteptată o comprimare a acestora ca urmare a unui interes ȋn creştere din partea potenţialilor cumpărători.
________________________________________________________________________
Echipa Reff și Asociații, coordonată de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner, și Irina Dimitriu, Partner, a oferit asistență MAS Real Estate în achiziția unui portofoliu de nouă centre comerciale dezvoltate de Prime Kapital.
Cu o valoare de 113 milioane de euro, aceasta este cea mai mare tranzacție din sectorul imobiliar anunțată în acest an.
________________________________________________________________________
În februarie 2019, preţurile imobilialelor au crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, aceasta fiind cea mai mică diferenţă anuală înregistrată după perioada de criză, informează un comunicat de presă al Imobiliare.ro citat de ZF.
Potrivit indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu a crescut, la nivel naţional, în februarie, cu 0.3%, de la 1.229 de euro pe metru pătrat util, la 1.233 de euro pe metru pătrat util.
________________________________________________________________________
Banca americană Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, vinde, după 4 ani, hotelul pe care îl deține în București, K+K Elisabeta. Hotelul, pe care gigantul american îl deține împreună cu Highgate Hotels, companie de management hotelier, va fi vândut la pachet cu alte 9 hoteluri din Europa, parte a aceluiași lanț, într-o tranzacție estimată la 450 de milioane de dolari, potrivit Profit.ro.
________________________________________________________________________
RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate a intermediat anul trecut peste 2.500 de tranzacții imobiliare, în valoare de 155 de milioane de euro per total.
Pentru anul curent, compania estimează o creștere de 40% la nivelul comisioanelor înregistrate, până la aproximativ 4,2 milioane de euro.
Potrivit datelor centralizate de companie, valoarea comisioanelor totale încasate în 2018 din intermedierile imobiliare s-a situat la peste 3 milioane de euro, înregistrând o creștere de circa 50% față de anul precedent.
________________________________________________________________________
Stocul modern de spații logistice și industriale din România a atins 3,8 milioane metri pătrați la nivel național, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsește în proprietăți din apropierea orașelor regionale, potrivit CBRE. Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeței mici disponibilă în proiectele finalizate și a numărului mare de contracte de pre-închiriere semnate pentru spații aflate încă în construcție. În 2018, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a atins 270.000 m², cu 11% mai puțin decât în 2017.
În 2019 se va construi într-un ritm și mai rapid decât în 2018, fiind așteptate livrările a 607.000 m², dintre care 27% sunt localizați în orașe regionale, iar 55% sunt pre-închiriați.
Suprafața totală tranzacționată în 2018 este de 509.000 m², din care 45% au fost destinați companiilor care au activități de depozitare, 35% au fost închiriați de companii de distribuție, 15% de jucători din domeniul logisticii și 5% de companii de producție. Piața locală a fost dominată, și în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaționali ca CTP Invest, WDP, Logicor și P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor.