FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat, săptămâna trecută, în prima sa şedinţă, două proiecte de investiţii în valoare totală de circa 230 de milioane de dolari. Investițiile vizează construcţia unei centrale de cogenerare pe platformă Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platformă Petromidia va genera energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activitătilor de obţinere a produselor petroliere. De asemenea, centrala va contribui şi la stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea.

________________________________________________________________________

În anul 2018, Electrica S.A. a obținut un profit net individual de 298 de milioane de lei, însă pentru anul 2019 compania a bugetat un profit net individual de 195 de milioane de lei, echivalentul unei scăderi de aproximativ 34%.

“Rezultatul bugetat pentru anul 2019, în scădere comparativ cu anul anterior, este explicat în principal, de modificările legislative din aria de reglementare, atât pe segmentul de distribuţie, cât şi pe cel de furnizare”, precizează reprezentanții companiei.

De asemenea, potrivit reprezentanților Electrica, anul 2018 a fost un an excepțional în ceea ce privește profitul, din moment ce au fost recuperate o parte din creanțele Oltchim, care nu au fost prevăzute în bugetul de anul anterior.

________________________________________________________________________

Comisia Europeană a trimis o scrisoare de avertizare oficială României pentru că nu a transpus corect anumite cereri din directiva europeană a pieţei gazelor şi a regulamentului de securitate a furnizării de gaze, relatează ZF. Avertizarea vine după ce la finalul anului trecut, prin OUG 114, România a îngheţat preţul gazului natural pentru producătorii de gaze la nivelul de 68 de lei/MWh, accesul la acest gaz urmând să fie acordat tuturor categoriilor de consumatori, indiferent dacă aceştia sunt vulnerabili sau nu.

________________________________________________________________________

OUG 114/2018, care plafonează prețul energiei pentru consumatorii casnici, a mai făcut o victimă în rândul furnizorilor concurențiali, EFE Energy, companie veche de 13 ani, cu o cifră de afaceri de mai multe zeci de milioane de lei, potrivit Profit.ro. Companiei Efe Energy i-a fost suspendat pe 28 februarie de către operatorul piețelor centralizate de energie, OPCOM, dreptul de a participa la licitațiile organizate de acesta.

________________________________________________________________________

România a exportat energie electrică în valoare de 210,6 milioane euro în primele 11 luni din 2018, în timp ce valoarea importurilor a fost de 120,8 milioane euro, arată datele Institutului Național de Statistică citate de Agerpres. Valoarea exporturilor a scăzut în perioada menţionată cu 14,9%, în timp ce, în cazul importurilor, s-a înregistrat o diminuare de 34,8%, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2017. Astfel, excedentul României în comerţul internaţional cu energie electrică s-a ridicat la 89,8 milioane euro.

________________________________________________________________________

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în a doua parte a lunii guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluţii acceptate de toate părţile din domeniile bancar, energie şi telefonie mobilă, potrivit Mediafax.

________________________________________________________________________

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, care deţine active în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari şi este cel mai mare fond suveran din lume, va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze, relatează Agerpres. Acest fond deţine participaţii în valoare de aproximativ 37 miliarde de euro la companii importante din sectorul energetic, precum 2,45% din acţiunile Shell, 2,31% din acţiunile BP, 2,02% din acţiunile Total, 0,99% din acţiunile Chevron şi 0,94% din acţiunile ExxonMobil.