FacebookTwitterLinkedIn

La maximul ultimului deceniu

Activitatea de pe piața de birouri a devenit mai intensă de la an la an. Dezvoltatorii plusează cu mai mult spațiu în București, dar marile orașe din țară devin tot mai atractive. Și nu este tot.

TOPUL FORBES BEST OFFICE HUBS, ediția 2019, analizează evoluția principalelor zone din România în care sunt dezvoltate clădiri de birouri moderne. La fel ca și în anul anterior, Calea Floreasca – Barbu Văcărescu rămâne liderul clasamentului, însă concurența a devenit tot mai dură. În plus, sub presiunea cererii, dezvoltatorii au prins curaj, plănuind să se extindă spre zone aproape ignorate până acum câțiva ani. Pentru realizarea topului, metodologia prevede următoarele criterii: rata de neocupare, stocul existent, livrările anunțate pentru 2019, structura cererii din 2018 și ponderea clădirilor verzi în stocul total din fiecare zonă. Datele statistice necesare le-au furnizat companiile de consultanță imobiliară Knight Frank România, JLL România, Cushman & Wakefield Echinox, Colliers International România și CBRE.

Topul din acest an este următorul:

Locul 1. Calea Floreasca- Barbu Văcărescu: Premiantul clasei

Născută și dezvoltată în plină criză, zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu a ajuns cea mai căutată zonă de către companii, păstrându‑și supremația în Forbes Best Office Hubs.

Locul 2. Capitala Capitalei

Cea mai spectaculoasă ascensiune în Forbes Best Office Hubs a înregistrat-o Central Business District (CBD), care grupează Piața Victoriei – Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle.

Locul 3. Birourile au înlocuit halele

Zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu s-a transformat, în ultimele trei decenii, dintr‑un hub industrial într-unul dintre cele mai importante centre de birouri din țară.

Locul 4. Noul pol

Identificat încă de acum câțiva ani drept următoarea „zonă fierbinte” a segmentului office bucureștean, hub-ul Centru-Vest rămâne una dintre cele mai atractive zone pentru clădirile de birouri.

Locul 5. Clujul vine tare din urmă

Orașul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu a devenit și cel mai important hub regional pentru clădirile de birouri.

Locul 6. Timișoara, în plină ascensiune

Dezvoltarea economică a Timișoarei din ultimii ani a produs efecte puternice și pe segmentul clădirilor de birouri.

Locul 7. Magnet pentru investitori

Hub-ul Piața Presei Libere devine treptat steaua strălucitoare a spațiilor de birouri, însă mai are mult de recuperat față de principalele competitoare. Până atunci, se lucrează tot mai intens.

Locul 8. Centrul, noua atracție

Companiile preferă tot mai mult Centrul Bucureștiului, zona recuperând treptat decalajul față de Nordul Capitalei.

Locul 9. Regatul lui Iulius

Stocul office din Iași a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani, compania controlată de Iulian Dascălu fiind unul dintre principalii artizani ai acestei evoluții.

Locul 10. Nimic nou pe frontul de Vest. Până acum

Dacă până recent dezvoltarea zonei era legată de numele lui Liviu Tudor, în prezent, noi jucători își fac apariția în zonă.

Locul 11. Șantierul de sub Tâmpa

Nici în acest an Brașovul nu intră în top 10, însă potențialul orașului rămâne ridicat.

Locul 12. În căutarea gloriei de altădată

Băneasa rămâne o zonă exclusivistă, atât de exclusivistă încât aproape toată lumea se ferește de ea.

Locul 13. Pipera- zona intrată în stand-by

Considerată timp de mai mulți ani zona tradițională pentru amplasarea clădirilor de birouri, zona Pipera-Nord și-a pierdut din strălucire.

Locul 14. Zona zero

Hubul office Est continuă să se confrunte cu lipsa dezvoltărilor noi, iar investitorii nu se vor orienta nici în următoarea perioadă către această zonă.

Locul 15. Dezechilibrul din Sud

Privit în ansamblu, hub-ul de birouri din Sudul Bucureștiului aproape că nu există, însă o parte din zonă a intrat pe o traiectorie pozitivă.