FacebookTwitterLinkedIn

ING Bank România a înregistrat un profit net de 685 de milioane de lei în 2018, în creștere cu peste 30% față de 2017, și a atins pentru prima dată o cotă de piață din două cifre pe creditare, de 10,1%.

În 2018, numărul de clineți activi ai băncii a crescut cu 13%, până la 1,29 de milioane, iar portofoliul de credite a depășit pragul de 25 de miliarde de lei, ajungând pentru prima dată la o cotă de piață din două cifre, de 10,1%. De asemenea, ING Bank a ocupat primul loc pe piața de împrumuturi sindicalizate din România în 2018, iar ING a revenit în anul anterior și pe piața de capital.

De asemenea, Michal Szczurek, CEO-ul ING Bank Romania, a anunțat că salariul minim brut din bancă va crește la 3.750 de lei din luna aprilie a acestui an, acesta situându-se în prezent sub pragul de 3.000 de lei. Astfel, salariul minim net din cadrul ING Bank ar urma să ajungă la aproximativ 2.200 de lei.

________________________________________________________________________

Raiffeisen Bank International este nevoită să îşi reevalueze operaţiunile din România, după taxa impusă de Guvern în decembrie, a declarat directorul general al instituţiei, Johann Strobl, citat de Reuters.

„Va trebui să reevaluăm România”, a declarat Johann Strobl în raportul anual al băncii, potrivit Mediafax.

Raiffeisen Bank România are în portofoliu peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri și 5.700 de companii mari și medii. La sfârșitul anului 2018, banca avea 4.966 de angajați (față de 5.190 de angajati in 2017), 419 unități (451 în 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri și 220 mașini multifuncționale (MFM-uri).

________________________________________________________________________

Volumul total al primelor brute subscrise de Groupama Asigurări, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de asigurări din România, a depășit 1 miliard lei în anul 2018, înregistrând o creștere de 8,7% față de anul precedent.

De asemenea, compania a înregistrat un profit operațional de 44 milioane de lei și un proft net de 9 milioane de lei. Reprezentanții Groupama apreciază că evoluția companiei peste ritmul pieței în această perioadă, adăugând că Groupama Asigurări ocupa locul 3 fără RCA şi locul 4 în clasamentul general al asigurătorilor.

________________________________________________________________________

Acţionarii BRD – Societe Generale, a treia bancă de pe piaţa locală după active, vor discuta la adunarea generală din 12 aprilie aprobarea unui dividend brut de 1,64 lei/ acţiune aferent profitului înregistrat în 2018, ceea ce înseamnă un randament de 13%, potrivit ZF.

Dividendele vor fi plătite in data de 31 mai 2019 şi data plăţii amânate va fi 29 noiembrie 2019.

Banca a raportat pentru 2018 un profit net de 1,54 mld lei, în creştere cu 12% faţă de câştigul raportat în 2017.

________________________________________________________________________

Acționarii Asirom Vienna Insurance Group, al cincilea asigurător local, vor discuta majorarea capitalului social cu 97,68 milioane de lei, de la 424,94 milioane de lei în prezent, prin conversia unui împrumut subordonat din partea grupului austriac VIG de 168,88 miloane de lei, precum și prin aport în numerar, banii urmând să susțină exclusiv activitatea de asigurări generale a companiei, relatează Profit.ro.

________________________________________________________________________

Numărul conturilor individuale de tranzacţionare la bur­sa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agen­ţiile de evaluare financiară, era de circa 54.000 la finele anu­lui 2018, minimul ultimului deceniu, potrivit datelor trans­mise de brokeri către Fondul de Compensare a Investitorilor citate de ZF.

Numărul de conturi individuale de tranzacţionare la bursă a scăzut şi odată cu reducerea numărului de intermediari, ceea ce a dus fie la închiderea acestora, fie la intrarea în stand-by, până la alegerea unui alt broker.

________________________________________________________________________

Standard & Poor’s (S&P) estimează că economia României va încetini şi mai mult în 2019, la 3,5%, din cauza cererii externe mai reduse şi a investiţiilor private mai slabe, relatează Agerpres. Deşi în România creşterea medie a PIB-ului per capita depăşeşte nivelul altor state cu acelaşi rating, S&P se aşteaptă la o moderare a creşterii către un nivel mai sustenabil de 3% anual, în perioada 2020 – 2022.

De asemenea, pentru 2021 şi pentru 2022, deficitul bugetar este estimat la 3,4% din PIB, respectiv 3,3% din PIB.

________________________________________________________________________

Dacă taxa pe activele băncilor, introdusă prin OUG, rămâne în vigoare în forma actuală timp de 5 ani, băncile îşi vor recupera respectivele pierderi într-un interval de timp de 37 de ani, potrivit unei analize PwC România, prezentată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Băncile ar trebui să plătească circa 5,3 miliarde de lei pe anul 2019 dacă luăm în calcul activele financiare pe care le avea sistemul bancar la finalul anului trecut – estimate la 438 miliarde lei , potrivit ZF.

Citește și #ForbesEnergy: Weekly Briefing, 19 martie