FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a anunțat cei patru membri ai Directoratului companiei, care vor avea un mandat de patru ani începând cu 17 aprilie 2019 și până la 16 aprilie 2023.

Astfel, Christina Verchere va ocupa funcțiile de director general și președinte al Directoratului OMV Petrom, aceasta având în prezent un mandat provizoriu. La începutul lunii mai a anului trecut, Christina Verchere a înlocuit-o pe Mariana Gheorghe în funcția de director general al OMV Petrom.

Ceilalți membri numiți de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom sunt: Peter Zeilinger, responsabil cu activitatea de Upstream; Radu Căprău, responsabil cu activitatea Downstream Oil; Franck Neel, responsabil cu activitatea Downstream Gas.

________________________________________________________________________

Activitatea de tranzacționare din sectorul energiei și utilităților de la nivel global a atins un nivel record în 2018, înregistrând o creștere de 28% a valorii totale a tranzacțiilor, la 256,3 miliarde de dolari, și un număr de 546 de tranzacții, arată raportul EY Power transactions and trends Q42018.

Tranzacțiile din Europa au atras cea mai mare parte din valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților în 2018, 126,5 miliarde de dolari, și o creștere de 2,5 ori față de nivelul de 50,3 miliarde de dolari înregistrat în 2017. Energia regenerabilă a continuat să alimenteze volumul tranzacțiilor – cu 253 tranzacții reprezentând 46% din volumul total la nivelul tuturor regiunilor și 19% din valoarea totală a tranzacțiilor (48,3 miliarde de dolari). În 2018, cinci tranzacții implicând operațiuni de utilități integrate, fiecare în valoare de peste 1 miliard de dolari, au generat 32 miliarde de dolari (32%) din valoarea totală a tranzacțiilor de pe continentul american.

________________________________________________________________________

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că este necesară o modificare a OUG 114/2018, pentru că taxa de 2% pentru domeniul energetic este “greu de suportat” de societăţile care folosesc combustibil fosil, potrivit Agerpres.

“Taxa este greu de suportat pentru societăţile care activează în domeniul energiei, bazate pe combustibil fosil şi creează un fel de discriminare nejustificată între societăţile producătoare care au obligaţia să plătească această taxă şi societăţile de distribuţie din energie care nu o plătesc”, a afirmat Tăriceanu.

________________________________________________________________________

Licența de explorare a perimetrului 1-21 Han Asparuh din Marea Neagră, deținută de OMV, principalul acționar al Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, alături de Total și Repsol, a fost prelungită cu 109 zile de către guvernul bulgar. În România, OMV Petrom a anunțat amânarea adoptării deciziei finale de investiție în zăcământul de mare adâncime Neptun Deep, unde deține o participație de 50%, egală cu cea a partenerului său, ExxonMobil, care este și operator, relatează Profit.ro.

________________________________________________________________________

Principalii furnizori de gaze pentru populaţie, E.ON România şi Engie România, propun autorităţilor stabilirea unui nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, în paralel cu implementarea unui sistem de protecţie a consumatorilor vulnerabili, potrivit reprezentanţilor celor două companii energetice, relatează Agerpres.

Aceasta în contextul în care, potrivit OUG 114/2018, de la 1 aprilie preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani.

________________________________________________________________________

Gigantul rus de stat din sectorul gazelor Gazprom va începe alimentarea gazoductului Puterea Siberiei (Sila Sibiri) care conectează Rusia de China pe 1 septembrie, potrivit ZF. Gazprom şi CNPC u semnat un contract de 400 mld. $ pentru furnizarea de gaze către China prin intermediul gazoductului în 2014. Gazprom intenţionează să furnizeze 38 miliarde de metri cubi de gaze pe an Chinei pe o perioadă de 30 de ani.

________________________________________________________________________

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul “Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, relatează News.ro.

Viziunea Strategiei Energetice a României este de creştere a sectorului energetic şi vizează construirea de noi capacităţi, retehnologizarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, transport şi distribuţie de energie, încurajarea creşterii consumului intern în condiţii de eficienţă energetică şi exportul de energie. România ar avea nevoie de investiţii totale în sectorul energetic între 15 şi 30 miliarde euro pentru perioada 2018-2030.

________________________________________________________________________