FacebookTwitterLinkedIn

Alpha Bank a lansat primul program de obligațiuni ipotecare de pe piața locală, în valoare de 1 miliard de euro, potrivit unui anunț al băncii.

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane euro va avea loc în viitorul apropiat, transmit reprezentanții băncii.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.  De asemenea, Alpha Bank intenționează să listeze obligațiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București, iar agenția Moody’s va acorda rating obligațiunilor emise în cadrul Programului.

________________________________________________________________________

Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, au anunțat înființarea unui fond de private equity dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Fondul va fi finanțat integral de Pavăl Holding. Fondul va deveni operațional începând cu luna mai a acestui an și va fi condus de Laurențiu Ciocîrlan, care a deținut anterior poziția de Head of Investment Banking la Raiffeisen Bank.

Laurențiu Ciocîrlan este unul dintre cei mai experimentați bancheri de investiții din România, având la activ tranzacții de peste 1,7 miliarde de euro, atât pe piața privată, cât și pe piața de capital.

________________________________________________________________________

Piața de fuziuni și achiziții din România a consemnat o scădere considerabilă în primul trimestru al anului an comparativ cu aceeași perioadă din 2018, arată datele unei analize Deloitte România.

Astfel, conform estimărilor Deloitte, valoarea totală a pieței, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost între 200 și 300 de milioane de euro, în timp ce, în baza surselor publice, tranzacțiile a căror valoare a fost comunicată au totalizat 120 de milioane de euro.

________________________________________________________________________

Omniasig, cea mai mare companie din portofoliul local al grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG) şi cel mai mare asigurător non-RCA din România, a încheiat anul 2018 cu un profit brut conform standardelor de raportare IFRS în valoare de 40,5 milioane de lei, dublu faţă de 2017, potrivit ZF.

În plus, primele brute subscrise s-au majorat cu 11%, până la aproape 1,2 miliarde de lei. Spre comparaţie, piaţa asigurărilor generale, segment unde operează Omniasig, a crescut cu doar 4,6% în 2018.

________________________________________________________________________

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a anunțat că aproape 500 români s-au adresat centrului în primele trei luni ale acestui an, pentru identificarea de soluții amiabile în relația cu băncile și IFN-urile, în creștere cu 60% față de același trimestru al anului precedent.

În 2018, în aceeași perioadă, CSALB primise doar 310 cereri din partea consumatorilor. În acest context, CSALB a decis creșterea numărului total de conciliatori, de la 17 la 21. Cei patru conciliatori nou-veniți sunt specialiști în drept și în domeniul financiar-bancar, potrivit reprezentanților CSALB.

________________________________________________________________________

Florin Bâlcan este noul director general al Provident Financial România. Grupul britanic International Personal Finance (IPF) anunță numirea primului director general român la conducerea diviziei sale din România. Din noua sa poziție, Florin Bâlcan (42 de ani) va continua dezvoltarea strategică şi operaţională a Provident pe plan local şi consolidarea poziţiei pe piaţa creditelor de consum.

Florin Bâlcan s-a alăturat companiei în aprilie 2015 ca Director Regional de Risc pentru România şi Ungaria. Cu o experiență anterioară de peste 17 ani, acumulată în cadrul unor respectate companii multinaționale din domeniul financiar-bancar, Bâlcan a ocupat diverse funcții de conducere în Citibank România, Citibank Cehia și PwC.

________________________________________________________________________

Asigurătorul de viaţă Aegon Ro­mânia, parte a grupului olandez cu ace­laşi nume, a închis anul 2018 cu un volum al poliţelor vândute în valoare de 96 milioane de lei (20,6 mil. euro), în creş­te­re cu 22% faţă de 2017. Spre compa­raţie, vânzările totale de asi­gu­rări de viaţă au crescut cu circa 4% anul trecut, relatează ZF.

#ForbesEnergy: Weekly Briefing