FacebookTwitterLinkedIn

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane euro va avea loc în viitorul apropiat, transmit reprezentanții băncii.

“Avem plăcerea să anunțăm primul program de obligațiuni ipotecare din România, o inițiativă care continuă tradiția noastră de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar. Prin acest Program, România va intra în rândul țărilor care au atât o legislație modernă, cât și o piață activă a obligațiunilor ipotecare”, afirmă Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.  De asemenea, Alpha Bank intenționează să listeze obligațiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București, iar agenția Moody’s va acorda rating obligațiunilor emise în cadrul Programului.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Recent, reprezentanții Alpha Bank România precizau că lansarea în peisajul financiar din România a obligațiunilor ipotecare poate aduce beneficii esențiale pentru economie, printre care se numără: îmbunătățirea procesului de gestionare a activelor și pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadențelor dintre împrumuturile acordate și sursele de finanțare atrase; scăderea costurilor de finanțare pentru creditele ipotecare; creșterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă; dezvoltarea pieței locale de capital.

CSALB: Cererile de negociere cu băncile au crescut cu 60% în primele trei luni ale anului