FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Colliers, activitatea pe piața de birouri din Capitală a debutat cu rezultate moderate pe primul trimestru din 2019: o cerere totală de 105.000 mp, din care cererea netă reprezintă 29.000 sqm, și un volum de livrări de 93.000 mp. Cererea a venit mai ales din partea firmelor de IT&C, în ciuda unei piețe tensionate a muncii.

“La prima vedere, 2019 a început cu dreptul pe piața de birouri din București, cu o cerere totală de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult față de valoarea din aceeași perioadă din 2018. Entuziasmul trebuie temperat ușor, deoarece, deși interesul pentru proiecte noi sau calitative este încă sănătos, ca să ajungem la cererea nouă excludem renegocierile și relocările din stoc competitiv. Aceste relocări tind să crească gradul de neocupare, iar în primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp față de 102.000 mp pentru întreg anul 2018. Astfel, cererea nouă a scăzut cu peste 20%, la 29.000 mp – nivel totuși satisfăcător, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spații de lucru flexibile”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory la Colliers International.

Sectorul de IT&C a condus detașat, înregistrând două treimi din cererea totală. El este urmat la mare distanță de companii de banking și financiar (16%) și de servicii profesionale (puțin peste 10%). În funcție de subpiețe, cererea raportată a venit în special din Vest și Centru Vest.

Tot în acest trimestru au fost livrate în București câteva proiecte mari: i) proiectul The Mark dezvoltat de S Immo – aproape de Piața Victoriei; ii) a doua fază a complexului The Bridge în Centru Vest, dezvoltată de Forte Partners, dar deținută de Dedeman; iii) noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth. Aproape 93.000 mp au fost adăugați stocului de birouri din Capitală, care ajunge astfel la un total de 2,5 mil. mp. Până la finalul anului ar putea fi livrați încă aproximativ 250.000 mp spații de birouri.

Condițiile de pe piața de birouri din București sunt în mare parte neutre, chiriile rămânând neschimbate în ultima perioadă. Totuși, pe fondul unor livrări numeroase, piața ar putea înclina spre una a chiriașilor într-un viitor nu prea îndepărtat, susțin consultanții Colliers. Clădirile vechi, dar bine poziționate și calitative, precum și proiectele noi vor continua să evolueze bine într-un context plin de provocări, dar chiria medie efectivă din Capitală s-ar putea confrunta cu presiuni în jos, posibil încă din semestrul al doilea al acestui an.

Forbes Best Office Hubs 2019