Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Forbes Best Office Hubs 2019: Nimic nou pe frontul de Vest. Până acum

Dacă până recent dezvoltarea zonei era legată de numele lui Liviu Tudor, în prezent, noi jucători își fac apariția în zonă.
 aboneaza-te
118 best_office 10 Vest

 

Zona de Vest a Bucureștiului devine un nod important pe harta celor mai atractive zone de birouri din țară. În partea de Vest a Capitalei s-au înregistrat cele mai multe cereri de închiriere în 2018, cu 36% din totalul tranzacțiilor. În 2019 sunt anunțate 15 proiecte care totalizează peste 304.000 mp, iar vestul Capitalei rămâne campion detașat în topul celor mai active zone. Astfel, 48% dintre proiecte se găsesc în partea de vest a Bucureștiului, 24% în nord, 10% în zona CBD, 9% în zona centrală și 8% în Pipera, potrivit companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Nimic nu este mai atractiv pentru piața birourilor decât metroul. În ciuda faptului că în zona de Vest a Bucureștiului sunt puține puncte de atracție, metroul, care le asigură o conexiune facilă angajaților, indiferent de domeniu, este un argument destul de puternic pentru ca firmele să închirieze spații în acest hub, iar dezvoltatorii imobiliari să livreze imobile.

Potrivit datelor Knight Frank România (KFR), în Vestul Bucureștiului stocul clădirilor de birouri moderne era, la sfârșitul anului 2018, de 76.000 de mp, iar rata de ocupare de aici a fost de 100%, fiind cea mai performantă zonă din țară din perspectiva ratei de ocupare. În plus, chiriile sunt destul de scăzute, de 11-12 euro/mp, aspect ce ar putea atrage noi companii.

Pentru această zonă, deschizătorul de drumuri a fost în mod cert Liviu Tudor, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară, cu o avere de 560 milioane de lei, potrivit Forbes 500, ediția 2018. Dezvoltatorul Genesis Development, controlat de Liviu Tudor, a fost rămas primul jucător din hub-ul office Vest. Practic, acest hub a fost „inventat” de omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, care a construit, între 2009 și 2013, ansamblul West Gate. Acesta cuprinde, pe lângă 75.000 de metri pătrați de spații office distribuiți în cinci clădiri, ansamblul West Gate Studios, primul campus studențesc privat din România.
În prezent, West Gate are un grad de ocupare de 100%, spațiul fiind închiriat unor companii precum Accenture, Alpha Bank, Carestream, Citi, Dacia-Renault, Ericsson, Siemens, Panasonic, Medicover și WNS. În plus, Liviu Tudor i-a convins pe cei de la Alpha Bank să-și extindă șederea în West Gate, până în 2026, pe o suprafață de 7.700 de metri pătrați.

De zona de Vest a Bucureștiului se leagă și unul dintre cele mai importante proiecte de birouri care urmează să fie livrat în acest an. Situat în zona Preciziei, Renault Bucharest Connected va fi noul sediul al Grupului Renault în România. Acesta va avea o suprafață de 42.300 de metri pătrați, care vor găzdui peste 3.000 de angajați. Termenul de finalizare al proiectului este primul trimestru al anului 2019. Proiectul este dezvoltat de Elgan Group și de Globalworth Real Estate Investment, cel din urmă achiziționând special pentru acesta un teren cu o suprafață de 57.000 de metri pătrați de la Coca-Cola HBC România, în spatele stației de metrou Preciziei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii