FacebookTwitterLinkedIn

Zona Centru-Vest și-a confirmat și în 2018 statutul și rămâne una dintre cele mai importante zone de birouri din țară, în mod special datorită stocului existent, care era, la finele anului trecut, de peste 379.000 de metri pătrați, conform datelor furnizate de Knight Frank România (KFR). Numai în anul 2018 livrările de clădiri de birouri din această zonă s-au situat aproape de pragul de 75.000 de mp, echivalentul a circa 50% din livrările din București.

Hub-ul Centru-Vest este însă tras în jos de rata de neocupare relativ ridicată, de 10%. Valoarea chiriilor în Centru-Vest este, lunar, între 13 euro/mp și 15 euro/mp, conform raportului Knight Frank România.

Unul dintre primii jucători care au dezvoltat zona a fost Afi, care a pus bazele unui parc de business cu peste 70.000 de mp închiriabili, acesta având o rată de ocupare de aproape 100%. În urmă cu doi ani, frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au purtat discuții pentru achiziționarea AFI Park, însă acestea nu s-au concretizat. Cu toate acestea, frații Pavăl au simțit potențialul zonei și au fost protagoniștii celei mai mari tranzacții de real estate din 2018 de pe piața locală, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Proiectul The Bridge cuprinde trei faze și va avea o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați. Prima faza a fost închiriată integral către chiriași precum BCR și IBM, a doua fază se află în construcție și a fost preînchiriată către UPC, Schlumberger și Medicover, iar faza a treia se află în stadiul de pregătire. Valoarea tranzacției a fost estimată la 200 de milioane de euro, reprezentând o treime din valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare înregistrate în București în sectorul birourilor din 2018, care a fost de 610 milioane de euro, potrivit PeliFilip.

Un alt proiect din zonă este Orhideea Towers, dezvoltat de către austriecii de la CA Immo, o investiție de 75 de milioane de euro. Orhideea Towers este amplasat în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropiere de stația de metrou Grozăvești. Proiectul totalizează o suprafață închiriabilă de aproximativ 37.000 de metri pătrați și este compus din două turnuri de birouri, amplasate în forma literei H și conectate între ele printr-o punte cu suprafețe vitrate.

Și River Development a demarat lucrările de construire a celei de-a doua faze de dezvoltare a complexului de birouri Sema Office, componentă a proiectului multifuncțional Sema City, care va avea o suprafață de 60.000 de metri pătrați de birouri clasa A, și să livreze clădirile de birouri de clasa A Paris și Berlin din acesta (26.400 de metri pătrați), și proiectul The Light (21.000 de metri pătrați închiriabili), din zona Politehnica.

În zona Centru-Vest, totul a început cu Opera Center, clădire office situată în Piața Operei, dezvoltată de Portland Trust și vândută, în 2003, către austriecii de la CA Immo, pentru 29 de milioane de dolari. A fost nevoie să treacă opt ani pentru ca zona să continue să evolueze, odată cu începerea lucrărilor la prima clădire din AFI Business Park, proiectul office al AFI Europe construit lângă mallul AFI Cotroceni.

În 2012, un alt jucător începea lucrările la o clădire office în zona Centru-Vest. Este vorba de cehii de la S-Group, care au dezvoltat complexul Green Gate. Dezvoltatorii au putut proiecta și construi proiectul după noile cerințe ale chiriașilor, apărute după criza imobiliară și care vizau caracteristicile verzi ale spațiilor de birouri. Clădirea Green Gate a fost inaugurată în mai 2014, în urma unei investiții de 57,5 milioane de euro.

2019 va fi anul în care stocul clădirilor de birouri din zona Centru-Vest își va continua creșterea. Cel mai important proiect care urmează să fie livrat pe parcursul acestui an este Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint, a cărui suprafață totală închiriabilă va fi de 43.000 de mp. Acesta urmează să fie livrat în al doilea trimestru al anului. Printre cele mai așteptate livrări se numără și Campus 6.1, situat lângă Universitatea Politehnica Bucureşti, care are ca viitori chiriaşi companii precum NXP, London Stock Exchange Group, Superhippo, Regus.

În zona de Centru-Vest, în 2019-2020 se vor da în folosinţă primele clădiri din proiectele Business Garden Bucharest şi The Light şi vor continua livrări ale etapelor următoare din mari proiecte precum The Bridge, Campus 6 şi AFI Tech Park. Proiectele anunţate până acum în această zonă au în total 296.000 mp, care se dau în folosinţă din acest an şi până la finalul lui 2020.

Clădiri reprezentative

The Bridge A

Dezvoltator imobiliar: Forte Partners

Proprietar actual: Dedeman

Suprafața închiriabilă: 28.850 mp

An finalizare: 2017

AFI Park 1 – 5

Dezvoltator imobiliar: AFI Europe România

Proprietar actual: AFI Europe România

Suprafața închiriabilă: 70.000 mp

An finalizare: 2012-2015

Opera Center

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafața închiriabilă: 15.000 mp

An finalizare: 2001-2003

Green Gate

Dezvoltator imobiliar: S Group

Proprietar actual: S Group

Suprafața închiriabilă: 31.000 mp

An finalizare: 2014

Sema I

Dezvoltator: River Development

Proprietar actual: Europolis

Suprafață construită: 32.500 mp

An finalizare: 2008

Sema Office 1, 3 & 4

Dezvoltator: River Development

Proprietar actual: River Development

Suprafață închiriabilă: 60.000 mp

An finalizare: 2009-2017