Aceasta este dovada pozitivă că viitorul nostru va fi unul nou, captivant și cu siguranță diferit. Acești antreprenori, de origine română, au reușit să dezvolte tehnologii care vin cu soluții pentru mobilitatea nevăzătorilor, dezvoltă un „tren al viitorului” care circulă cu viteza sunetului sau creează un spațiu cu conținut curatoriat. Și acestea sunt doar câteva exemple.
În continuare vă prezentăm proiectele pe care 10 tineri din comunitatea Forbes 30 sub 30 din România le-au dezvoltat în ultimii ani și care schimbă cursul și aparența afacerilor din societatea în care trăim. Și, deși domeniile lor de activitate variază, elementul care îi unește pe toți constă în performanțele excepționale pe care le-au obținut până în prezent.
Povestea tinerilor care schimbă lumea va continua și anul viitor, iar nominalizările vor începe curând. Rămâneți aproape de Forbes România pentru a afla mai multe detalii despre condițiile de înscriere pentru lista Forbes 30 sub 30, ediția 2021.
Ochelarii revoluționari
.lumen este un startup românesc fondat de către Mihai Ivașcu și Cornel Amariei, amândoi alumni 30 sub 30, care aduce pe piață o tehnologie scalabilă avansată de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari ce reproduc principalele caracteristici ale unui câine ghid. „Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, spune Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.
.lumen vrea să integreze complet componentele sistemului la nivel de pre-producție până la finlul primului trimestru din 2021, iar producția și distribuția ochelarilor să înceapă în a doua jumătate a anului viitor. “.lumen reprezintă un startup românesc şi dispune de o evoluţie marcantă într-o scurtă perioadă de timp. Impactul social al companiei este determinat şi de faptul că suntem aliniaţi cu obiectivele de dezvoltare durabilă ONU şi suntem poziţionaţi ca singura soluție integrată pentru nevăzători, care vizează sectorul mobilității. Este important să înţelegem că aceşti ochelari inovativi oferă posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai bună mobilitate în societate, acces mai facil la educaţie de calitate, posibilitatea dobândirii unui loc de muncă mai bun, o viaţă mai activă în comunitate şi o mai bună integrare însocietate”, adaugă Mihai Ivaşcu, Chairman of the Board .lumen, CEO & Fondator M3 Holdings: Moneymailme, M3 Payments și Modex. Startup-ul a strâns investiții de peste 1 milion de euro în ultimul an, iar compania și-a triplat dimensiunea echipei, estimând o creștere la peste 100 de angajați până la finalul anului viitor.
Conținut curatoriat
Deepstash este un nou startup tech condus de Vladimir Oane, alumni Forbes 30 sub 30, care a anunțat o finanțare de 3 milioane de euro din partea Connect Ventures, GapMinder VC și Cultivate Capital. „Am realizat că modul în care ne folosim atenția e modul în care ne petrecem viețile și cred că este nevoie de interacțiuni care să conteze și informații bune”, spune Vladimir Oane.
Startup-ul reprezintă o platformă unde oamenii se pot conecta în jurul conținutului, videoclipurilor sau podcasturilor. Aplicația oferă un conținut curatoriat din diferite surse pentru a evita o aglomerație de informații. Deepstash are mai mult de un milion de utilizatori din peste 150 de țări.
Vladimir One este cofondator al uberVu, companie locală specializată în monitorizarea informațiilor care apar pe rețelele sociale despre companii, vândută în anul 2014 către Hootsuite, un gigant canadian. Antreprenorul face parte din boardul Asociației Tech Lounge și este președintele boardului Innovation Labs, un accelerator pentru studenții din România dezvoltat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Trenurile viitorului
Denis Tudor este cofondator și CEO al Swisspod, companie care dezvoltă sisteme de transport de tip Hyperloop, ce utilizează o tehnologie de înaltă performanță pentru a accelera modul în care călătorim într-unul mai rapid și durabil.
Tehnolohia Hyperloop este o nouă formă de transport electric în care un tren călătorește printr-un tub sigilat cu o presiune de aer scăzută și care îi permite să accelereze cu o amprentă de mediu mai mică decât alte mijloace de transport de mare viteză. „Siguranța este principala noastră prioritate. Riscurile sunt identificate și atenuate de către echipa noastră de ingineri (…) Suntem mândri că facem parte din comunitatea Hyperloop și așteptăm cu nerăbdare următoarea reuniune a grupului. Cred că această cooperare va fi la standarde înalte pentru a asigura un transport în siguranță al mărfurilor și pasagerilor Hyperloop în viitor”, declara Denis Tudor, alumni Forbes 30 sub 30 România, cofondator și CEO al Swisspod.
În această vară, compania Swisspod Technologies a atras o investiție de la fondul de investiții Something Big, condus de un alt antreprenor român, Alex Rus. Suma finanțării nu a fost dezvăluită. „Credem că viitorul transportului aparţine tehnologiei Hyperloop, iar ceea ce a realizat Denis Tudor prin Swisspod într-un timp atât de scurt nu putea să ne lase impasibili. Premiile câştigate, dar şi modul în care a reuşit să formeze o echipă incredibilă de ingineri, ne-au convins că trebuie să fim parteneri”, spunea Alex Rus, CEO şi cofondator al Something Big.
Autentificare biometrică
TypingDNA este un startup de soluții de securitate online bazate pe felul în care tastează utilizatorii, care a fost fonda de către antreprenorii Raul Popa și Cristian Tamaș, tânăr alumni Forbes 30 sub 30 România. Modelul de business al startup-ului se bazează pe colaborarea cu partenerii pentru a folosi tehnologia, lansând în urmă cu doi ani o extensie gratuită pentru Chrome, ce funcționează ca o alternativă pentru identificare în doi pași.
La începutul anului 2020, TypingDNA a primit aproximativ 7 milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de fondul de investiții Gradient Ventures, alături de alți investitori existenți. Până acum, startup-ul din Oradea a obținut finanțări în valoare totală de 8,8 milioane de dolari și se află în plin proces de dezvoltare a unei viitoare versiuni pentru tehnologia de autentificare biometrică.
Tânărul vizionar român din Silicon Valley
La doar 21 de ani, Sebastian Dobrincu este cel mai tânăr milionar român din Silicon Valley. Antreprenorul a descoperit programare în copilărie, iar la 10-12 ani deja începuse să facă primii bani din pasiunea sa. „Eram pe Twitter, și din discuții în discuții am intrat în legatură cu CEO-ul de la cea mai mare companie de iahturi private din SUA. Aveau nevoie de cineva să le facă o aplicație de iPad și iPhone, și m-am oferit eu să o fac. Au fost surprinși, pentru că eu n-am cerut bani de la început. Ei nici nu știau câți ani am, iar la un moment dat au început să mă plătească cu câteva sute de dolari, după ce jumătate de an am lucrat pe gratis”, declara Sebastian Dobrincu, membru al generației 30 sub 30, pentru Forbes România.
Sebastian Dobrincu i-a cunoscut personal pe Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, și Tim Cook, CEO-ul Apple. Tânărul locuiește în statul american California și continuă să își dezvolte Storyheap, platforma sa de analytics și management pentru social media, influenceri și branduri. De asemenea, Dobrincu a mai pus bazele Brandmates și Owlmetrics, platforme care urmăresc ca brandurile din social media să își crească afacerea, iar printre clienții acestora se numătă companiile Universal, HubSpot și Interscope Records.
Un guru român al platformelor social media
Andrei Șelaru sau Selly, așa cum este cunoscut de către publicul larg, este un tânăr craiovean care a reușit să devină cel mai cunoscut vlogger din România. Și-a început cariera în social media la vârsta de 12 ani, iar în prezent canalul său de YouTube are aproximativ 3 milioane de subscriberi. La finalul anului 2020, Selly a demarat un alt proiect promițător: „Selly Show”, o producție difuzată pe postul de televiziune Prima TV, care are un format de tip „late-night show” și care poate urmări și pe canalul personal de YouTube al lui Andrei Șelaru. „Va fi o emisiune de 45 de minute, iar pe lângă formatul standard cu sketchuri, invitați și lucruri specifice vlogului va conține și o parte de monolog. Va fi punctul cel mai important din formatul emisiunii, când voi vorbi pe un subiect serios si complex. Va fi un format de late-night show”, a declarant Selly în presa locală.
The white-hat hacker
Andrei Avădanei este cel mai cunoscut „hacker alb” din Româia. Tânărul a pus bazele DefCamp, cea mai mare conferință de securitate informatică și hacking din Europa Centrală și de Est, a inițiat dezvoltarea Asociației de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), iar în 2015 a cofondat, alături de Alexandru Andrei, Bit Sentinel, unde deține funcția de General Manager. Tânărul s-a implicat în ultimii 3 ani în diverse proiecte de blockchain & cybersecurity, finetech, rețele sociale și platforme de schimb valutar, în plus, antreprenorul a făcut parte din comitetul consultativ GovITHub, oferind asistență guvernului României în stradegiile de IT și digitalizare. „Ne-am propus să venim cu tot ce lipsește acum din piața locală și anume un mediu în care poți să rezolvi tot felul de exerciții, fie inspirate din activitatea noastră, incidente de securitate, teste de securitate, fie scenarii extrem de tehnice, dar care ajută specialistul să-și dezvolte anumite direcții și cunoștințe. Pe lângă asta, vom lansa în curând și o componentă de competiție virtuală”, declara Andrei Avădanei despre strategiile Bit Sentinel în pandemie.
Performanță în sport
Simona Halep, membră a generației Forbes 30 sub 30 România, este una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, câștigând două titluri de Grand Slam în cariera sa: Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019). De-a lungul timpului, sportiva a fost de două ori numărul 1 în clasamentul WTA, între anii 2017 și 2019. În 2020, Halep a fost a fost inclusă pe lista Forbes a liderilor sub 30 de ani din Europa, regăsindu-se alături de alte 30 de personalități marcante din categoria „Sports and Games”. Anul acesta, jucătoarea de tenis a ajuns la 22 de titluri cucerite , după câștigarea turneului WTA de la Roma.
Răzvan Crișan
Răzvan Crișan este cofondatorul Grupului Kane, care cuprinde localuri precum restaurantul de fine dining Kane, cafeneaua M60, Mamizza – NeoNeapolitan Pizza, Mercato Comunale – Outdoor Food & Drinks Market și Project Copenhagen Coffee & Gastrobar. „Când mergi la un restaurant de fine dining, trebuie să fie genul de situație pentru care te pregătești, trebuie să fie ca o premieră la Teatrul Național. Trebuie să știi cine joacă. Nu e despre haine, este mindset-ul pe care ți-l impune acest restaurant. Fine dining-ul este despre curiozitate, despre deschidere, nu trebuie neapărat să-ți placă, nu este despre plăcerea gustului”, declara Răzvan Crișan pentru Forbes România. Kane a fost primul restaurant care a decis, în pandemie, să se transforme în bucătărie comunitară și să gătească pentru medici și oameni neajutorați. 40.000 de porții de mâncare au fost donate de către restaurantul pe care Răzvan Crișan îl conduce.
Viitor pentru România
Dragoș Preda, membru al generației Forbes 30 sub 30, ediția 2012, este secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Tânărul este al 50-lea bursier al Guvernului Republicii franceze în cei 67 de ani de existenă ai Ecole nationale d’Administration și fondatorul și membrul mai multor organizații precum Liga Studenților Români din Stărinătate, Fundația CAESAR, Clubul pentru România, IRSCA Grifted Educațion și Rotary Club București Cișmigiu.
Dragoș Preda are o experiență de peste 12 ani în administrația publică și promovează conceptul de SmartCity pentru țara noastră. „Am spus-o recent: nu mai putem să vorbim de demersuri sancționate secvențial, doar de dezvoltare a infrastructurii de date, separat de infrastructura de energie, separat de infrastructura de transport. România trebuie să vorbească unitar despre aceste infrastructuri. Ele trebuie gândite unitar și sunt imperative în dezvoltarea atât centrală unitară a statului român, cât și a dezvoltării orașelor”, a declarat Dragoș Preda pentru Forbes România.
Sebastian Burbuja este fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și deputat ales la alegerile parlamentare din 2020. „Sunt un idealist pragmatic, bolnav de România. Crezul meu este că viața merită trăită în slujba societății, într-o permanentă luptă pentru o cauză comună. Pentru mine această cauză este o Românie pe bune”, scrie Burduja pe pagina sa personală. A studiat la Universitatea Stanford și Harvard, unde a termint un dublu-masterat la Harvard Business School și Harvard Kennedy School. De asemenea, Sebastian a lucrat la Banca Mondială și a efectuat stagii de practică în organizații precum ONU
„În 2009 am pus bazele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), care a devenit cea mai mare organizație românească la nivel global. Prin LSRS am sprijinit câteva mii de tineri români să aiba șansa unei educații de top peste hotare. Pe unii dintre ei am reușit să-i convingem să revină acasă. În 2011 am fondat Fundația CAESAR, un institut de cercetare pentru dezvoltarea României. Am adus împreună experți de renume și-am venit cu soluții pentru ceea ce am numit România în 3D: România demnă, dezvoltată, democratică.
Alături de oamenii care au pus umărul în LSRS și CAESAR, am decis să pornim un proiect civic și politic. La final de ianuarie 2016, am lansat un nou partid – PACT: Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor. Ne-am asumat de la bun început patru valori: Profesionalismul, Acțiunea, Comunitatea și Transparența. Am construit timp de patru ani de zile, cu răbdare și încredere. Proiect cu proiect, localitate cu localitate. Pentru România #pebune pe care ne-o dorim cu toții”, adaugă Sebastian Burduja.