FacebookTwitterLinkedIn

Chiar și când tinerii spun că bunele maniere tradiționale nu sunt necesare, există motive practice pentru o bună etichetă la masă. Vom vedea de ce, pe parcursul acestui articol a cărui sursă este The Telegraph.

Un studiu recent arată că bunele maniere la masă sunt o chestiune oarecum perimată. Sondajul făcut în Marea Britanie de Prezzo, lanțul de restaurante de pizza, arată că 73% dintre respondenți au declarat că bunele maniere la masă sunt mai puțin importante astăzi. Un alt sondaj realizat de Censuswide a arătat că 60% dintre cei cu vârste între 12 și 27 de ani consideră că bunele maniere la masă sunt irelevante.

Tinerii sub 30 de ani răspund la apeluri telefonice sau la mesaje în timpul mesei (46%), încep să mănânce înainte ca mâncarea celorlalți să ajungă (31%) și mănâncă cu gura deschisă (29%). 

Deși obiceiurile la masă s-au schimbat și lejeritatea s-a strecurat în masa modernă, multe dintre regulile tradiționale de etichetă rămân valabile. Iată câteva pe care le considerăm esențial a fi păstrate.

  1. Fără telefon la masă.

Într-o lume în care conexiunea 24/7 este adesea necesară, un apel telefonic în timpul mesei este uneori cu adevărat necesar și în acele cazuri există o singură modalitate corectă de a proceda: „Anunță la începutul mesei că s-ar putea să ai nevoie să verifici telefonul și cere celorlalți să te scuze,” spune Liz Wyse, expert în etichetă la Debrett’s, compania de coaching profesional care, în mod argumentat, a inventat sau cel puțin a codificat conceptul de etichetă la masă.

Cu toate acestea, această tactică ar trebui folosită doar „dacă te aștepți la un apel telefonic cu adevărat important,” adaugă Wyse. „În caz contrar, telefoanele nu ar trebui să apară niciodată la masă și pe masă.”

  •  Cotul pe masă

77% dintre oameni consideră că această regulă este demodată. Să fim corecți, s-ar putea să fie așa, spune William Hanson, coach de etichetă, director al The English Manner și autor al cărții ‘Doar Bunele Maniere’ (va fi publicată în septembrie la editura Penguin). „Această regulă ne duce departe, în vremurile medievale, când mesele erau foi de lemn așezate pe caturi, astfel încât dacă îți puneai cotul pe ele se puteau răsturna,” explică el. „Astăzi, aș spune că în timp ce mănânci nu este necesar să îți ții coatele pe masă, dar la sfârșitul unei cine sau a unei petreceri în bucătărie poți să îți așezi coatele pe masă, mai ales dacă și gazda face asta.”

  • Tacâmurile ținute corect 

Sondajul a arătat și că 60% dintre tinerii respondenți neglijează complet modul corect de a ține cuțitul și furculița (furculița în stânga, cuțitul în dreapta este tradițional). „Asta este o chestiune care s-a schimbat,” spune Hanson. „Oamenii stângaci erau considerați proști și mâna stângă era considerată necurată. Acum pur și simplu este potrivit să ții cuțitul în mâna dominantă și furculița în cealaltă.” 

  • Așteptați să fie serviți ceilalți înainte 

Altă regulă uitată des este să aștepți să ajungă mâncarea tuturor mesenilor înainte de a începe să mănânci. O excepție de la aceasta este în cazul „tapas-ului, sushi-ului sau restaurantelor-concept unde totul vine când este gata din bucătărie în loc să fie servit totul odată”, spune Hanson. „În aceste cazuri, bucurați-vă de mâncare pe măsură ce vă este servită. Dar dacă se comandă un serviciu à la russe, unde totul vine secvențial, atunci trebuie să așteptați pe toată lumea.”

La sfârșitul mesei, o regulă nescrisă spune că este de foarte prost gust să iei ultima bucată de pe un platou comun fără să întrebi întâi dacă nu cumva o dorește altcineva.

  • Sarea și piperul

Niciodată nu folosi sarea și piperul înainte de a gusta mâncarea. A presupune că mâncarea este necondimentată nu este elegant. Mai mult, dacă iei masa în casa cuiva și nu vezi sarea și piperul pe masă, atunci nu le cere.”

  • Șervețelele

Șervețelele trebuie puse pe picior și niciodată pe piept – decât dacă mâncați homar, deși în acest caz, cel mai probabil, veți primi un șervet special pentru aceasta.

  • Nu ciocniți paharele 

În trecut, făceai asta în semn de promisiune că nu ai otrăvit vecinul. Acum oamenii cred că a ciocni paharele este culmea sofisticării, dar de fapt spui ‘verific că nu m-ai otrăvit’. Cu toate acestea, nu trebuie să îți retragi paharul când toată lumea ciocnește.

  • Cum să arăți că ai terminat de mâncat 

Câteva lucruri variază în funcție de geografie. Modalitatea corectă de a arăta că ai terminat de mâncat este să pui cuțitul și furculița alături pe farfurie. În Marea Britanie tendința este să le așezi vertical, cu vârfurile la 12-6, dar în America este diagonal, la 10-4, în timp ce unele țări europene preferă orizontalul.

  • Resturile din farfurie

Cojile de lămâie, oasele de pește, cochiliile de midii – toate trebuie amplasate pe partea de sus a farfuriei pentru a face mai ușor chelnerilor să apuce farfuria la sfârșitul mesei. 

Odinioară era considerat corect să lăsați un pic de mâncare pe farfurie, ca semn că gazda v-a oferit o porție generoasă. Cu toate acestea, această etichetă oscilează și nu este ferm stabilită. Uneori, a nu lăsa nimic în farfurie este un gest de bun simț pentru a nu risipi mâncarea. O recomandare a lui Hanson este ”Dacă v-ați servit de la un bufet, terminați totul. Dacă cineva altcineva v-a servit, puteți să lăsați puțin.” 

Bunele maniere se bazează pe obiectivul fundamental de a face bine celorlalți – prin urmare, nu sunt deloc irelevante. Wyse spune „Scopul tuturor manierelor este dublu: nu te faci de râs și eviți să deranjezi oamenii din jurul tău.” 

Însă „Eticheta ar trebui să reflecte viața așa cum este astăzi – nu are sens să urmezi orbește regulile Downtown Abbey pentru că viața este atât de diferită acum”. Însă și acum, și în viitor, bunele maniere definesc clar o persoană.