FacebookTwitterLinkedIn

Mai multe companii au depus o cerere de finanțare nerambursabilă pentru un proiect de 120 de milioane de euro care vizează crearea unei infrastructuri digitalizate de vânzare e energiei.

Proiectul Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN) este dezvoltat de Delgaz Grid (firmă din grupul E.ON România), Transelectrica și MAVIR din Ungaria.

Printre alte obiective, CARMEN va contribui la creșterea capacității rețelelor de preluare a energiei produse descentralizat.

”În acest fel îi sprijinim pe clienții care doresc în număr din ce în ce mai mare să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei din surse regenerabile”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

Proiectul a fost aprobat de Uniunea Europeană în luna mai și a fost inclus pe lista a cincea a Proiectelor energetice de Interes Comun (PIC).

Lista PIC cuprinde 98 de proiecte, dintre care 67 în domeniul transportului și stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de rețele de CO2 și 5 proiecte de rețele electrice inteligente.