FacebookTwitterLinkedIn

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților în noul an universitar. 

Un avans semnificativ s-a putut observa în cazul locuințelor din Capitală, prețurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump pentru chiriași, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro.

Garsonierele din Capitală se închiriază, luna aceasta, în medie cu 320 euro/lună, o creștere de 11% de la începutul lui 2023. Apartamentele cu două camere se închiriază cu 500 euro/lună, o creștere de 14% de la începutul anului, iar la cele cu trei camere chiria medie se menține în jurul valorii de 650 euro/lună, preț similar cu cel practicat și în Cluj-Napoca. 

Sursă: Imobiliare.ro

Cea mai mare cerere s-a înregistrat, în septembrie, în cazul locuințelor situate în zonele Militari, Drumul Taberei și Lujerului, aflate în apropierea campusului universitar Grozăvești-Politehnică.

Cele mai scumpe garsoniere, în Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din țară pentru cei care își doresc să închirieze o garsonieră. Chiria medie practicată pe plan local este de 330 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu 12%, conform platformei menționate.

Apartamentele cu două camere sunt la același buget ca în București, de 500 euro/lună, o creștere de aproape 16% de la începutul anului și până la mijlocul lunii septembrie. Iar pentru cele de trei camere, chiria a ajuns la 650 euro/lună. Pe parcursul lui 2023, chiriile apartamentelor cu trei camere au crescut cu aproape 16% în Cluj Napoca.

Cele mai căutate locuințe au fost, în septembrie, cele situate în zona Mărăști, urmate de zonele Gheorgheni și Zorilor, cunoscute ca fiind preferate de studenți.

Tractorul, cea mai căutată zonă din Brașov

Brașovul ocupă locul al treilea în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe garsoniere din țară. Bugetul mediu pe care trebuie să-l aloce un chiriaș este de 300 euro/lună, la egalitate cu cel necesar pentru închirierea unei garsoniere în Constanța. De la începutul lui 2023, prețurile s-au scumpit cu aproape 14% pe plan local.

Un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 450 euro/lună, a doua cea mai piperată chirie din țară, după cea practicată în Capitală și în Cluj-Napoca, o majorare semnificativă de la începutul anului, de 17%. Pentru trei camere se solicită 600 de euro în Brașov, un avans de 19% de la începutul lui 2023. Cele mai căutate zone sunt cartierul Tractorul, urmat de zonele Astra și Centrul Civic.

Și în Constanța, chiriile s-au scumpit de la începutul anului: cu 22% pentru garsoniere, până la 300 euro/lună, cu 21% pentru apartamente cu două camere, până la 430 euro/lună, respectiv cu 21% pentru cele cu trei camere, până la 560 euro/lună. 

Cea mai mare cerere s-a înregistrat în cazul locuințelor din zonele Tomis Nord, Faleză Nord și în cazul celor situate în apropierea mall-ului City Park.

La Iași, cele mai solicitate sunt locuințele din Copou. O garsonieră în Iași se închiriază cu un preț mediu de 299 euro/lună, după o scumpire cu aproape 13% de la începutul lui 2023. 

După un avans cu 10% pe parcursul anului, apartamentele cu două camere pot fi închiriate, în prezent, cu o sumă medie de 400 euro/lună. Chiria solicitată pentru apartamentele cu 3 camere a crescut și ea, de această dată cu 15%, și a ajuns la 482 euro/lună.

Cele mai mici scumpiri s-au raportat în Timișoara, dintre cele șase centre regionale majore care fac obiectul analizei Imobiliare.ro. Aici, avansul la nivelul prețurilor a fost cu mai puțin de 7% pentru garsoniere (230 euro/lună). 

Proprietarii au scumpit cu circa 9% chiriile pentru apartamentele cu două camere pe parcursul lui 2023. Prețul mediu solicitat a ajuns luna aceasta la 350 euro/lună. Un avans similar a putut fi observat și în cazul apartamentelor cu trei camere care pot fi închiriate, la ora actuală, cu 419 euro/lună.