Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Forbes Best Cities 2019, locul 18: Drobeta Turnu Severin, în umbra trecutului

106 orase 18 Drobeta
Dacă în trecut Drobeta Turnu Severin era un centru economic important al României, astăzi orașul pare că se mulțumește cu puțin.  

Reședința județului Mehedinți a fost, în trecut, unul dintre centrele economice puternice ale României. Portul la Dunăre și atelierul de reparat vapoare au fost inaugurate în secolul al XIX-lea (1851, respectiv 1858). În același secol au fost înființate Fabrica de bere (1856-1858), Atelierele și Depoul CFR (1882) și Fabrica de Spirt (1891).

După 1900 au apărut Fabrica de bomboane (1902), Abatorul, Fabrica de tăbăcărie a fraților Damianoff (1906), fabricile de pâine și de lapte. Prin poziția sa în apropierea Canalului Porțile de Fier și pe calea ferată București-Craiova-Timișoara, portul și orașul au devenit un puternic nod al căilor de comunicație de tranzit. Peisajul economic al orașului este completat după 1960 cu un Combinat de prelucrare a lemnului, unul de celuloză și hârtie, iar in ultimele decenii ale secolului trecut apar, pe platforma NE, Combinatul de apă grea (ROMAG) și Termocentrala (Sucursala Romag-TERMO).

Astăzi, aproape nimic nu mai amintește de gloria economică de altădată a orașului. O singură companie are județul Mehedinți în topul Forbes 500 cele mai puternice companii românești, ediția 2018. Este vorba de Combinatul de Celuloză și Hârtie, controlat de Isvoranu Constantin, care ocupă locul 95 în Forbes 500. De asemenea, companiile din Mehedinți nu intră nici în topul celor mai mari firme din regiunea de dezvoltare Sud-Vest. Nici indicatorii economici ai județului nu aduc vești bune. Anul trecut, județul Mehedinți a avut un PIB de 7,1 miliarde de lei, situându‑se pe ultimele locuri la nivel național. Mai mult decât atât, Mehedințiul are o rată a șomajului de 8,5%, peste media națională. Mehedințiul nu excelează nici la capitolul investițiilor străine directe, ocupând poziția 38 în rândul județelor din România.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Regiune de dezvoltare: Sud Vest

Populație județ după domiciliu: 283.478

Industrii principale: alimentară, celuloză și hârtie

PIB/capita în 2018 (mii lei): 25,2

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.141

ISD/capita (mii euro): 179

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 8,5

Profit net per capita (euro): 180

Magazine Penny în județul Mehedinți: 4

 

Forbes Best Cities este un proiect susținut de termene.ro și PENNY Market, care deține 4 magazine în județul Mehedinți. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii