FacebookTwitterLinkedIn

Experții economici se așteaptă ca prețurile proprietăților imobiliare, la nivel mondial, să crească abrupt în anii următori, potrivit celui mai recent Studiu al experților economici (EES), realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană. Potrivit sondajului, prețurile imobiliarelor vor crește în medie cu 9% pe an, în următorii zece ani. 

Multe țări au înregistrat creșteri mari ale prețurilor imobiliarelor și ale chiriilor în ultimul deceniu. Prețurile nominale globale ale locuințelor au crescut în medie cu 5,4% pe an între 2012 și 2022, potrivit datelor furnizate de BIS (Bank for International Settlements). În Marea Britanie, prețurile caselor au crescut cu peste 67% în ultimii zece ani și este probabil că această tendință va continua, potrivit analizei.

Pandemia de Covid-19 și tendința muncii de acasă, precum și mediul economic caracterizat printr-o inflație ridicată combinată cu rate ridicate ale dobânzilor, ar fi putut opri această tendință. Cu toate acestea, experții prevăd creșteri de 8,4% în Marea Britanie, 6% în SUA și 5,5% în Franța. „Creșterea de prețuri ale proprietăților imobiliare este determinată mai mult de factori legați de cerere decât de ofertă”, spune Timo Wochner, cercetător ifo.

În multe regiuni ale lumii, cererea crescută de pe piața imobiliară se datorează standardelor de trai și veniturilor mai ridicate, precum și creșterii populației și dorinței de a avea mai mult spațiu de locuit. În total, 37% dintre respondenți au citat acești factori ca fiind în spatele creșterilor abrupte ale prețurilor. Tendința de a lucra mai mult de acasă joacă, de asemenea, un rol important. 

„Conform opiniilor a 27% dintre experți, factorii legați de aprovizionare, cum ar fi capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari la materialele de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție sunt de asemenea responsabili pentru creșterea prețurilor imobiliare”, adaugă Wochner. Politicile monetare, inflația și politicile guvernamentale au fost enumerați de 12% dintre respondenți ca factori de creștere a prețurilor imobiliare.

În Europa de Vest (6,4%) și în America de Nord (7,7%), creșterile de preț pentru imobiliare se așteaptă să fie sub media globală. Rate de creștere semnificativ mai mari sunt așteptate în Europa de Sud (18,4%) și Europa de Est (14,9%). Se estimează că creșterile prețurilor imobiliare vor fi deosebit de mari în Asia de Sud (25,1%), Asia de Vest (22,4%) și America Centrală (24,4%). 

Sondajul experților economici (EES) este un sondaj trimestrial realizat de Institutul Ifo și Institutul pentru Politică Economică Elvețiană, la care au participat 1.405 de experți în afaceri din 133 de țări, între 14 iunie și 2 iulie 2023.