FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea totală a investițiilor imobiliare planificate pentru următorii cinci ani în Brașov este estimată la 500 de milioane de euro, arată o analiză prezentată în cadrul Brașov Roundtable de Romania Property Club (RPC), pe baza datelor colectate de la principalii dezvoltatori și investitori activi pe piața din Brașov. 

Inaugurarea noului aeroport internațional de la Ghimbav ar putea să ofere noi oportunități de afaceri pentru toate sectoarele imobiliare, cu un dinamism crescut pentru hoteluri, rezidențial și logistică. 

Conform datelor strânse de compania de consultanță în turism Est Hospitality pentru RPC, orașul Brașov are 52 de hoteluri de trei, patru și cinci stele, dintre care doar unul afiliat unui brand internațional – Radisson Blu Aurum. „În prezent sunt în lucru patru noi hoteluri cu termene de finalizare 2025-2026, ce totalizează 567 de camere. Acestea vor fi afiliate unor branduri precum Doubletree by Hilton, Hilton Garden Inn, Ibis Styles și AC by Marriott”, se spune în raportul RPC. 

Stocul modern de birouri local din Brașov este de 155.000 mp, chiriașii fiind companii de producție, retail, BPO, SSC sau servicii IT, care beneficiază de dezvoltarea Universității Transilvania, cu un număr anual de 20.000 de studenți. Unul din proiectele reprezentative este AFI Park, singurul proiect de clasă A din imediata vecinătate a centrului vechi, iar studiul arată că doar 25.000 de mp de birouri moderne sunt în curs de planificare în oraș. 

Sectorul rezidențial a fost cel mai activ în ultimii ani, iar prețurile medii pentru apartamentele noi se situează între 1.708 și 2.500 de euro/mp, fără TVA. Zona centrală și cea semi-centrală găzduiesc proiecte de dimensiuni mici și medii, în timp ce zonele limitrofe Bartolomeu, Tractorul și Noua atrag proiectele de mari dimensiuni ce targetează segmentul mass-market al pieței. 

Din datele strânse de RPC de la dezvoltatorii locali, peste 3.000 de apartamente sunt în construcție, cu termen de livrare între 2023-2025. Alte 3.000 sunt în curs de autorizare în cadrul a două proiecte majore pe fostele platforme industriale Roman și Lemexim. 

În ceea ce privește segmentul logistic și industrial, dezvoltatorii au în lucru proiecte care totalizează de 48.000 mp în diverse zone din județ. În toamna anului trecut, CTP, cel mai mare dezvoltator de spații logistice și industriale de pe piață, anunța construirea unui centru de cercetare și a unei unități de producție pentru compania germană Diehl Controls, producător global în domeniul high-tech, primul chiriaș al noului parc de afaceri de 50.000 mp din Brașov. 

Dezvoltarea sectorului de retail, dominat de cele două proiecte majore din oraș, AFI și Coresi, este legată de creșterea accentuată a sectorului rezidențial. Datele RPC arată că două parcuri de retail de proximitate, în suprafață totală de 30.000 mp sunt în curs de dezvoltare în oraș, în zona Bartolomeu.