FacebookTwitterLinkedIn

Proiectele de construcții noi, active în primul semestru din 2022 în România, au crescut în toate domeniile monitorizate, cu excepția clădirilor de birouri, care au înregistrat o scădere de 13% comparativ cu aceeași perioada din 2021, relevă o analiză IBC Focus

Deși numeric nu sunt cu mult mai multe față de restul investițiilor, lucrările de infrastructură și utilități (2.648 de proiecte) sunt estimate la 98 de miliarde de lei și reprezintă valoric circa 40% din totalul investițiilor monitorizate de IBC Focus în primele 6 luni ale acestui an. De asemenea, aceste investiții au în general și cea mai lungă durată de execuție. 

În privința numărului de proiecte noi identificate în primul semestru 2022, în comparație cu primul semestru 2021, cea mai mare creștere s-a remarcat la case unifamiliale și vile (+18%), industrial (+11%), retail modern (+11%), blocuri și ansambluri imobiliare (+4%), pensiuni și hoteluri (+3%), în timp ce proiectele de clădiri de birouri au scăzut cu 13%. 

Proiectele rezidențiale și industriale sunt cele mai numeroase și reprezintă jumătate din totalul proiectelor de construcții identificate în primul semestru. În primele 6 luni ale anului 2022 au fost monitorizate 22.629 de proiecte, cu o suprafață desfășurată estimată de 59 milioane de metri pătrați. Cele mai multe proiecte și lucrări de construcții au fost identificate în județele București-Ilfov (2.288), Cluj (1.754), Timiș (1.734), Bihor (1.347), Constanța (1.346) și Iași (1.073).

Rezidențialul rămâne astfel un domeniu de interes pentru investitori, cu un avans exponențial comparativ cu celelalte domenii din analiză. Potrivit datelor analizate și monitorizate cu ajutorul VICTA.ro, IBC Focus a identificat aproape 10.000 de astfel de proiecte.

Compania a identificat 4.342 de proiecte rezidențiale mari (blocuri și ansambluri rezidențiale), iar Bucureștiul conduce detașat aici, urmat de Constanța și Timiș. Clujul este abia pe locul 4 în preferințele dezvoltatorilor în acest an, în funcție de numărul de proiecte anunțate. 

În zona proiectelor rezidențiale mici (case și vile), IBC Focus a identificat peste 5.700 de proiecte în 2022, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult de jumătate din șantierele de case monitorizate în acest an se realizează în regie proprie.

Pe zona de birouri, comercial și retail, IBC Focus a identificat 4.129 de proiecte, în zonele cu activitate economică ridicată: București, Ilfov, Timiș, Cluj, Constanța, Iași.

Nu la fel de echilibrată este însă zona de investiții în construirea de noi hoteluri și pensiuni (1.203 proiecte). Aici investitorii au preferat îndeosebi județul Constanța. Este remarcată și evoluția județului Tulcea, care concentrează 71 de investiții în turism. 

Și în zona clădirilor guvernamentale sunt raportate 1.082 de investiții, iar din cele 1.263 de investiții educaționale, doar 461 (36%) reprezintă investiții noi. Restul sunt reparații și modernizări.

În domeniul medical, dintre cele 742 de proiecte de construcții, 240 sunt realizate cu fonduri private, iar restul cu fonduri publice. De asemenea, 336 din cele 742 de investiții identificate sunt investiții noi (46%), construite de la zero.