FacebookTwitterLinkedIn

De curând, compania de consultanță imobiliară RE/MAX România a încheiat un parteneriat cu Tradesilvania, platformă de investiții digitale specializată în tranzacționarea criptomonedelor, prin care își propune să ofere clienților posibilitatea de a realiza tranzacții imobiliare cu active digitale. 

„Tot mai mulți vânzători și dezvoltatori imobiliari din țările vestice, și chiar din România, acceptă plata în criptomonede, tendință care se află pe un trend ascendent de o bună perioadă. Peste câțiva ani, tranzacțiile cu active digitale nu vor mai fi deloc exotice”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România. 

În ciuda avântului luat în ultima vreme, piața criptomonedelor este supusă unor critici venite din partea unor investitori de talie mondială precum Warren Buffet, Peter Schiff, Paul Krugman sau chiar politicieni precum Hillary Clinton.

Buffet, miliardarul american și partenerul său de investiții, Charlie Munger, și-au reiterat criticile anterioare la adresa criptomonedelor precum bitcoin, deoarece „nu produc nimic”. Munger a spus că criptomonedele sunt „niște prostii, pentru că probabil că vor ajunge la zero” și „diabolice, pentru că subminează Rezerva Federală”. În plus, a spus că îi fac pe liderii americani să pară „proști”, pentru că nu le interzic așa cum a făcut China.

Warren Buffett a investit peste 50 de miliarde de dolari anul acesta și a vorbit, la întâlnirea anuală cu investitorii, despre burse, inflație și criptomonede

Alți critici renumiți sunt Peter Schiff, CEO și strateg al Euro Pacific Capital, care spunea că singura monedă cripto pe care ar sprijini-o ar fi una care este susținută de aur. Și Paul Krugman, economistul câștigător al premiului Nobel a fost mult timp un sceptic al Bitcoin. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consumul ridicat de energie pe care îl generează, despre care crede că se traduce prin costuri ridicate de tranzacție, precum și lipsa de sprijin guvernamental. 

Recent, el susținea că Bitcoin a avut 12 ani la dispoziție pentru a se dovedi ca monedă de valoare, și nu a reușit. „După doisprezece ani, criptomonedele nu joacă aproape niciun rol în activitatea economică normală. Aproape singura dată când auzim despre utilizarea lor ca mijloc de plată – spre deosebire de tranzacționarea speculativă – este în asociere cu activități ilegale”, a scris Krugman.

Cu toate acestea, plata cu criptomonede a fost deja aprobată și de dezvoltatori imobiliari din România. Proiectul The Lake Home din Sibiu, care a atras în jur de 3 milioane de euro prin două runde de finanțări de la fondul de investiții Meta Estate, se bazează pe concepte inovatoare, inclusiv plata cu criptomonede prin Utrust. Iar RE/MAX România a declarat că a avut, în ultima perioadă, solicitări și chiar tranzacții încheiate cu crypto, însă printr-un proces destul de lung și anevoios. 

Care este însă poziția notarilor, fără de care nicio tranzacție imobiliară nu se poate realiza? Reprezentanții Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR) au explicat pentru Forbes că „nu este suficient reglementat cadrul legislativ cu privire la utilizarea criptomonedelor cu ocazia încheierii unor acte notariale“. Astfel, UNNPR a solicitat, mai departe, un punct de vedere atât Ministerului Justiției, cât și Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, „instituții de la care așteptăm răspuns.”

Articol în curs de actualizare.