FacebookTwitterLinkedIn

La jumătate acestui an, Consiliul Concurenței se așteaptă să încheie investigația asupra firmelor de asigurări, începută în iulie 2016. Instituția știe că, prin intermediul revistei lor de profil și a unui site asociat revistei, asiguratorii schimbau informații. „Este de văzut dacă acest schimb de informații a fost ilegal. Trebuie să vedem dacă schimbau atât de multe informații încât le permitea să anticipeze ce vor face concurenții lor. Deci, în acea perioadă, vom ști dacă îi amendăm sau nu”, a spus Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului, în prima conferință de presă a instituției din 2017.

În plus, în aceeași perioadă, Consiliul va finaliza ancheta și în privința efectelor plafonării RCA (polițele pot varia între 541 de lei și 3.087 lei, anual, în cazul persoanelor fizice, în funcţie de vârstă şi de capacitatea cilindrică a autoturismului, iar transportatorii vor plăti cel mult 7.534 de lei), introdusă între 18 noiembrie 2016 și 18 mai 2017, după ce doi mari jucători au falimentat (Astra, în 2015, și Carpatica, în 2016) și alții au probleme, din cauza solvabilității reduse, în timp ce transportatorii spun că aceste tarife sunt prea mari. Chirițoiu susține că a fost nevoie de o plafonare, pentru că, probabil, această piață nu a fost bine reglementată, ceea a făcut să se acumuleze multă presiune. Pe lângă situația din piață, asiguratorii de pe piața RCA trebuie să îndeplinească noi norme, mult mai restrictive, începând din toamna anului 2016.

„Turbulența din piață este destul de mare încât să justifice ca, pentru câteva luni, statul să vină și să spună «Țineți prețurile pe loc», iar între timp piața se ajustează. Ne așteptăm ca, după perioada de șase luni, lucrurile să intre în normal, adică piața să funcționeze cu prețuri rezonabile. Prețuri rezonabile înseamnă prețuri nu foarte mari, dar suficient de mari încât să acopere daunele care trebuie suportate – reparațiile mașinilor lovite și despăgubirea victimelor accidentului, atât în țară, cât și în străinătate. Dacă prețurile sunt egalizate și mari, înseamnă că mai degrabă am cartelizat piața”, a explicat președintele Consiliului Concurenței. După ridicarea plafonării, prețul poliței RCA va fi stabilit în funcție de un tarif de referință calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la care asiguratorii vor adăuga propria marjă de profit.

Astfel, sub presiunea RCA, asiguratorii încă stau sub spectrul insolvențelor și al falimentului. Datele ASF arată că, la trimestrul trei 2016, 3 asiguratori nu îndeplineau cerințele necesarului de capital, iar 2 nu le îndeplineau pe cele referitoare la cerințele minime de capital. De altfel, City Insurance se află în procedură de redresare financiară, având nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro pentru a rămâne în piață, iar asigurătorul a depășit cu trei luni termenul limită pentru majorarea capitalului. În schimb, Euroins este pe cale să iasă din procedura de redresare, după ce acționarii majoritari, grupul bulgar Eurohold, i-a supliment, anul trecut, contul cu 300 de milioane de lei, astfel încât capitalul social a urcat la 530 de milioane de lei. Pentru a ieșit de sub această presiune, în acest an, asiguratorii specializați pe RCA s-ar putea orienta spre alte segmente, precum polițele facultative și produsele dedicate companiilor.

De altfel, datele ASF arată că, în primele nouă luni ale anului 2016, primii doi asiguratori de pe piața de RCA, dintre cei 11, cumulau aproximativ 40% din portofoliul de RCA din România – Asirom VIG cu 20% și Euroins cu 19,6%. Situația e caracterizată de ASF „concentrare semnificativă”, la fel ca între 2011 și 2016, când „în mod tradițional piața RCA din România a fost dominată de 3-4 asiguratori mari, în timp ce ponderile celorlalți jucători au fost mult mai reduse, sau chiar nesemnificative”. Pe trei era City Insurance cu 13,51%, urmat de Allianz – Țiriac, cu 8,8%.

În prima jumătate a acestui an, se mai așteaptă o soluție de piața asigurărilor: un nou lider pentru reglementator. Se caută înlocuitor pentru preşedintele ASF, Mișu Negrițoiu, după ce Comisiile de specialitate din Parlament i-au decis demiterea, însă decizia nu a mai fost votată de Camera Deputaților și de Senat, deoarece a început campania electorală. De altfel, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, în timpul campaniei electorale, că este foarte posibil ca, după alegeri, Negriţoiu să-şi dea demisia. Această așteptare nu a fost împlinită, în condițile în care Negriţoiu a declarat, încă din timpul audierilor din cadrul Comsiilor din Parlament, că nu îşi dă demisia, pentru că nu are ce să-şi reproşeze. În schimb, Marius Vorniceanu, vicepreşedinte în cadrul ASF, a demisionat, la finalul lunii septembrie, din funcția pe care o ocupa de aproape doi ani, fără să comenteze motivele, însă în plin scandal legat de RCA. Cu toate aceste provocări, piața și-a continuat creșterea, pe fondul dezvoltării accelerate a economiei și a diverselor facilități fiscale, precum creșterea deductibilității pentru asigurările voluntare de sănătate, de la 250 de euro la 400 de euro, anual, de persoană, la angajatator, și extinderea aplicabilității la angajat. Piața de asigurări a crescut în primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent: cu 12% pe primele brute subscrise, până la 7,37 de miliarde de lei; cu 14% pe asigurările generale; cu 3,3% pe asigurările de viaţă. De asemenea, asigurările de sănătate au înregistat cea mai mare creștere de aproximativ 36%, având cel mai are potențial de creștere în acest an.

În aceeași perioadă, asigurările auto au reprezentat 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 60% din totalul primelor brute subscrise de asiguratori. „Spre deosebire de piața europeană de asigurări care este dominată de segmentul asigurărilor de viață (circa 61% conform datelor Insurance Europe pentru anul 2014), în România acesta reprezenta doar aproximativ 17% din primele brute subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv cele auto”, se subliniază în raportul ASF pe primele nouă luni 2016.

De asemenea, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru RCA, în aceeași perioadă, a atins valoarea de 3 miliarde de lei, cu 38% mai mult, comparativ cu aceeasi perioadă a anului precedent. Iar numărul de contracte RCA încheiate în primele nouă luni ale anului 2016 a urcat cu 7,6%, față de perioada similară a anului anterior, până la 3,77 de milioane, dintre care cea mai mare pondere este reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni, similar cu anii anteriori. În plus, în aceeași perioadă, prima medie RCA anualizată a urcat cu aproximativ 29%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, atingând valoarea de 806 lei.

Altă particularitate a pieței din România este că 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cei 32 de asiguratori, dar similar cu perioadele anterioare.

De asemenea, până la sfârșitul trimestrului trei 2016, asiguratorii au plătit indemnizații brute (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, de 2,75 de miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte, 96%, sunt aferente contractelor de asigurări generale (însă în scădere cu 8% față de perioada similară a anului 2015), iar 4% aferente asigurărilor de viață (cu 4% peste perioada similară a anului 2015).

„Scăderea aferentă asigurărilor generale este datorată falimentului a trei societăți de asigurări (Astra, Carpatica şi Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurări ale celor trei societăţi au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor în limita plafonului de 100.000 euro şi de către BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 de euro. Până la finalul trimestrului III 2016, Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit daune în valoare de 92,3 milioane lei, iar rezerva de daune avizată la data de 30 septembrie 2016 este în sumă de 801,4 milioane lei din care 73% reprezintă rezerva de daune avizată pentru asigurările RCA. Cumulat, indemnizațiile brute plătite de 10 societăți de asigurări au reprezentat 98% din totalul indemnizațiilor plătite la nivelul segmentului de asigurări generale”, detaliază reprezentanții ASF.

De asemenea, asiguratorii par să fi depășit provocarea noului prag de solvabilitate, impus de Solvency II. Dacă la 1 ianuarie 2016 (prima zi de aplicabilitate a regimului de Solvabilitate II), asiguratorii dispuneau de fonduri proprii eligibile de 3,9 miliarde de lei (93,11% elemente de rang 1 fără restricții și 4,77% de elemente de rang 2), la 30 septembrie 2016 au ajuns la valoarea de 4,63 de miliarde lei (90% elemente de rang 1 fără restricții). „Ponderea semnificativă a elementelor de rang 1 în total fonduri proprii eligibile indică faptul că, la nivel de piață, capital deținut de societățile de asigurare din România este de foarte bună calitate (preponderent capital propriu)”, au subliniat reprezentații ASF.