FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar belgian Speedwell își continuă expansiunea în România și Polonia, cu accent pe proiecte sustenabile și mixte, în ciuda provocărilor generate de instabilitatea fiscală și birocrația urbanistică. 

Strategia companiei este orientată pe trei direcții principale: integrarea sustenabilității, consolidarea regională și dezvoltarea unui portofoliu rezilient.

„Ne-am asumat obiective ambițioase – atingerea unui nivel aproape zero al emisiilor de carbon până în 2025 și neutralitate totală până în 2050”, afirmă Yannick Van de Parre, Country Manager Speedwell Development pentru Forbes România.

El oferă un exemplu al acestei direcții, proiectul Queens District din nordul Bucureștiului, aflat în faza finală de pregătire. „Queens District este conceput să fie prima dezvoltare cu emisii zero de carbon din portofoliul companiei”, explică Van de Parre, menționând integrarea unor soluții precum panouri solare, pompe de căldură și sisteme inteligente de gestionare a deșeurilor.

Pe lângă proiectele din România – inclusiv Glenwood Estate (Corbeanca), The Ivy (București) și Paltim (Timișoara) – Speedwell dezvoltă în Polonia un ansamblu rezidențial de peste 500 de unități în Gdańsk și un proiect de locuințe pentru studenți în Varșovia, sub marca Milestone.

Întrebat despre provocările actuale cu care se confruntă compania, Van de Parre indică două direcții critice: incertitudinea fiscală și procesele administrative. „Unul dintre riscurile concrete și recurente este reprezentat de schimbările în reglementările fiscale – în special cele legate de TVA – care pot diminua accesibilitatea locuințelor”, precizează el. Totodată, atrage atenția asupra „proceselor birocratice lente sau lipsite de predictibilitate, în special în ceea ce privește zonarea, aprobarea PUZ-urilor și a masterplanurilor”.

În ceea ce privește eliminarea cotei reduse de TVA la achiziția de locuințe, Van de Parre admite că va exista un impact asupra segmentului de cumpărători cu venituri medii: „Este posibil ca o parte din cerere să se reorienteze către stocul de locuințe deja finalizate sau către piața secundară.”

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.