FacebookTwitterLinkedIn

Pe măsură ce costurile importurilor cresc, Ungaria va permite companiilor să își plătească taxele datorate statului în euro sau în dolari, potrivit Reuters.

Analiștii spun că aceasta mișcare ar putea crește rezervele țării la momentul oportun, pentru că rezervele de monedă străină ale țării sunt reduse, iar forintul este devalorizat.

La fel ca alte țări europene cum sunt Polonia, Cehia sau România, Ungaria nu este nici pe departe pregătită să adopte euro, iar premierul Viktor Orban scoate din calcul aderarea țării sale la moneda europeană în viitorul apropiat, spunând că o astfel de decizie ar duce la pierderea suveranității politicii economice a Ungariei.

Decizia Ungariei este similară cu cea anunțată luna trecută de guvernul Cehiei, care a anunțat că va permite companiilor ca din 2024 să plătească taxele în euro, permițând astfel statului să crească împrumuturile în euro. “Dacă este tehnic mai simplu pentru companii să își plătească taxele în euro sau în dolari, atunci este simplu și pentru statul maghiar, pentru că nevoia de importuri a crescut substanțial,” a spus sâmbătă purtătorul de cuvânt al lui Orban.

Importurile de materii prime ale Ungariei, plătite în valută, reprezentau 3.0-3.5% din totalul importurilor, dar acum au ajuns la 20-21%.

Un salt al prețurilor gazului a pus presiune pe forint, iar Ungaria este dependentă de importurile de energie, spun analiștii, potrivit Reuters. Ministrul de finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, a scris pe Facebook că opțiunea anunțată se aplică pentru toate companiile și va simplifica contabilitatea acestora, în timp ce bugetul statului va rămâne în echilibru. 

Forintul este în acest moment cea mai slabă monedă din Europa Centrală și a atins în iulie un prag minim record de 416.90 forinți pentru un euro, presat fiind și de o lipsă a acordului Uniunii Europene cu privire la fondurile de recuperare economică.

“Companiile vor economisi comisioanele de conversie valutară… și guvernul țintește creșterea rezervelor fixe” a spusDavid Nemeth, analist senior la K&H Bank. “Chiar dacă din toamnă va exista un acord cu Bruxelles, până la finalul anului nu vor intra în țară suficiente fonduri europene, iar această cale este una ușoară de a obține valută fără a emite obligațiuni.”

Ungaria este o economie mică, dependentă de exporturi, și o locația importantă pentru fabricile Audi și Daimler, care produc mașini în țară.